Μέι: Δεν θα μας δώσουν καλύτερη συμφωνία, εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την παρούσα

Σε περίπτωση που το βρετανικό συμβούλιο απορρίψει την παρούσα εκδοχή της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία του Brexit, δήλωσε η Τερέζα Μέι.

«Πιστεύω ότι εάν ήταν να πάμε πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πούμε ‘λοιπόν, δεν άρεσε αυτή η συμφωνία, μπορούμε να έχουμε μια άλλη;’….δεν νομίζω ότι θα έρθουν και θα μας πουν θα σας δώσουμε μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας στο ραδιόφωνο του BBC, ενώ απαντούσε σε ερωτήματα ακροατών.

Ερωτηθείσα επανειλημμένως εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας, δήλωσε ότι η προτεραιότητά της είναι αυτή να περάσει με την πρώτη προσπάθεια και όχι το δικό της μέλλον.

«Θα συνεργαστούμε με την Ισπανία»

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα συνεργασθεί με την Ισπανία για το Brexit. Όπως πρόσθεσε, η Βρετανία έχει συνεργαστεί ανοικτά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Γιβραλτάρ και θέλει να διασφαλίσει μία καλή συμφωνία «για το σύνολο της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Από την πλευρά της, η Μαδρίτη ζητά τη «γραπτή» δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας Λουίς Μάρκο Αγκιριάνο.

Η Ισπανία έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία του Brexit, εάν το δικαίωμά της για άσκηση βέτο όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του βρετανικού θύλακα δεν αναγνωριστεί γραπτώς.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ συναντήθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέτυχαν να συμφωνήσουν για το Γιβραλτάρ, πράγμα που σημαίνει ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από την τελευταία στιγμή.

Τα επόμενα βήματα μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής

Μετά την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου, ως επιστέγασμα 17 μηνών εντατικών διαπραγματεύσεων, η πορεία είναι ακόμη μακρά μέχρι την 29η Μαρτίου 2019, ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ακολουθούν οι βασικοί σταθμοί της πορείας προς το Brexit μέχρι την 29η Μαρτίου 2019:

Μελλοντική Σχέση

Μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν να προετοιμάζουν, η κάθε μία από την πλευρά της, τις συνομιλίες για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, το πλαίσιο των οποίων καθορίζεται από το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που επισυνάπτεται στο κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης που θα εγκριθεί στην σύνοδο της Κυριακής.

Βρετανικό Κοινοβούλιο

Η επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο αποτελεί το εμπόδιο που είναι δυσκολότερο να ξεπερασθεί. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ήθελε η ψηφοφορία να διεξαχθεί πριν από την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου.

Εάν η συμφωνία ψηφισθεί, θα μένει ακόμη στη κυβέρνηση να παρουσιάσει εσπευσμένα ένα νομοσχέδιο αποχώρησης και εφαρμογής του Brexit, προκαλώντας νέες έντονες συνομιλίες.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες της Ρώμης και του Μάαστριχτ χρειάσθηκαν συνομιλίες 40 ημερών στην Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να περιμένουν το πράσινο φως των Βρετανών ομολόγων τους για να ξεκινήσουν με τη σειρά τους την διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας. Η διαδικασία αυτή προβλέπει την σύνταξη εισήγησης για τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση, πριν από μία ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019, αλλά θεωρητικά μπορεί να διεξαχθεί μέχρι και την 28η Μαρτίου 2019.

Και το τελευταίο πράσινο φως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία: 72% των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή 20, που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού των κρατών.

Σχετική είδησηΕπιμένει για βέτο λόγω Γιβραλτάρ ο Σάντσεθ-Έτοιμη για όλα τα σενάρια η Γερμανία

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος