Η μεγαλύτερη συμμετοχή σε Ευρωεκλογές τα τελευταία 20 χρόνια

Βάσει των εκτιμήσεων από χώρες όπου η καταμέτρηση άρχισε νωρίτερα, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προηγείται με 173 έδρες από τις 751 έδρες, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) ακολουθεί με 147, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα. Αντίθετα ενισχυμένες εμφανίζονται οι ακροδεξιές ομάδες που αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23. Αυξάνουν τα ποσοστά τους και οι φιλοευρωπαίοι Πράσινοι, που από τις 54 κατακτούν 71 έδρες. 

“To πράσινο κύμα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη”

Οι επικεφαλής της πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ και Φιλίπ Λαμπέρτς ευχαρίστησαν για την “εμπιστοσύνη” και δεσμεύτηκαν για “δράση” έναντι της κλιματικής αλλαγής και υπεράσπιση της “κοινωνικής Ευρώπης”. Ρυθμιστές χαρακτηρίζονται ήδη οι Πράσινοι προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να στηριχτεί η φιλοευρωπαϊκή συμμαχία στην Ευρωβουλή, την ώρα που οι βασικές κεντροδεξιές και κεντροαριστερές ομάδες υφίστανται απώλειες και τα λαϊκιστικά κόμματα που τάσσονται κατά της ΕΕ ενισχύονται.

Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατανομή εδρών:

Την πρόβλεψη για τις έδρες των κομμάτων στη βάση των εθνικών εκτιμήσεων σε 11 χώρες και της πρόθεσης ψήφου σε 17, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Ζαμ Ντουκ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, πέμπτο έρχεται το κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και ακολουθούν: Με 57 έδρες η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας των Μ. Σαλβίνι και Μ. Λεπέν, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας με 56 έδρες, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 42, άλλα κόμματα 37 και οι μη εγγεγραμμένοι 8.

Διαβουλεύσεις με τα κεντρώα κόμματα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιθυμεί το ΕΛΚ

Ως “βήμα προς τα πίσω” χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ολλανδή ευρωβουλευτής Έσθερ Ντι Λάνγκε το ενδεχόμενο να μη ληφθεί υπόψη η διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ίδια σημείωσε ότι οι εκλογές θα αναδείξουν ως μεγαλύτερο κόμμα το ΕΛΚ, ωστόσο θα δείξουν παράληλλα και “κατακερματισμό του κέντρου” με αποτέλεσμα να χρειάζεται να εργαστεί το ΕΛΚ με με το “κέντρο” προκειμένου να διασφαλίσει μια πλειοψηφία.

Tην ανάγκη μιας “νέας κοινωνικής, προοδευτικής συμμαχίας” στο Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες

Tην ανάγκη μιας “νέας κοινωνικής, προοδευτικής συμμαχίας” στο Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν. Όπως είπε, το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν “καθαρό” πως επιθυμούν η ΕΕ να εργαστεί κατά της κλιματικής αλλαγής και των συνεχώς αυξανόμενων ανισοτήτων. “Ακούσαμε τις ηχηρές φώνες των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε, όμως, μόνο το ένα χωρίς το άλλο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χωρίς την κοινωνική δικαιοσύνη”, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το ΕΛΚ, σημείωσε ότι δεν έχει πλέον την “πολιτική δύναμη” προκειμένου να ηγηθεί του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς θα είναι ο πιο κατάλληλος πρόεδρος της επόμενης Επιτροπής προκειμένου να ηγηθεί αυτής της νέας “συμμαχίας” για την αλλαγή.

Μεταξύ 49% και 52% θα είναι η τελική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές στα 28 κράτη- μέλη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαμ Ντουκ, ανακοίνωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκριτικά, το 2014 η συμμετοχή έφτασε το 42,61%.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο διαδοχικά exit polls μεταδίδονται από τις 6 το απόγευμα.

Γερμανία: Πανηγυρίζουν οι Πράσινοι

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις αποτελέσματος, οι Πράσινοι κερδίζουν 20,9%, αυξάνοντας την επίδοσή τους κατά 10,2% από τις ευρωεκλογές του 2014, και για πρώτη φορά έρχονται στην δεύτερη θέση σε εθνική εκλογική αναμέτρηση.

Ξεπέρασε «κάθε προσδοκία» το εκλογικό αποτέλεσμα των Πρασίνων στις Ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και απέδωσε την μεγάλη επιτυχία στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου στην «αδράνεια» του κυβερνητικού συνασπισμού για τα θέματα περιβάλλοντος. Ο γενικός διευθυντής των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ μίλησε για «σημάδι πολιτικής αλλαγής».

Οι Χριστιανοδημοκράτες CDU/CSU βρίσκονται στο 21.9% με απώλειες 7,3%, οι Πράσινοι ακολουθούν με 21.8% , οι Σοσιαλδημοκράτες με 15.5% καταγράφουν απώλειες 11,8 μονάδων, το ακροδεξιό AfD Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) αυξάνει το ποσοστό της κατά 3,4% φθάνοντας στο 10.5% και η Αριστερά (LINKE) με 5.5% εμφανίζει πτώση 1,9%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενισχύθηκαν κατά 2,1%. Η Γερμανία διαθέτει συνολικά 96 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 28 στο ΕΛΚ, 23 στους Πράσινους, 8 στο ALDE, 5 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, 16 στο ΕΣΚ, 10 στην Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και τρεις έδρες σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Γαλλία- Προηγείται η Λεπέν

Ο ακροδεξιός “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου ζήτησε τη “συγκρότηση ισχυρής ομάδας” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία να συγκεντρώνει τα λαϊκιστικά κόμματα που κατέγραψαν άνοδο στην Ευρώπη.

Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

“Αξιοπρεπές” χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι η δεύτερη θέση είναι “απογοητευτική αλλά όχι τιμωρητική”.

Η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι η πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ενώ τόνισε ότι η υψηλή συμμετοχή που καταγράφηκε στη Γαλλία είναι μια “καλή είδηση”. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντιθέτως η κυβέρνηση θα “εντείνει” την εφαρμογή του προγράμματός της κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.
Το 2014 η Μαρίν Λεπέν ήταν πρώτη με περίπου 25%.

Κύπρος

Όπως μεταδίδει το Ραδιοφωνικό Ίδυμα Κύπρου, και με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 94% των ψήφων φέρεται να λαμβάνουν:​ΔΗΣΥ 29%, ΑΚΕΛ 27% , ΔΗΚΟ 14% , ΕΔΕΚ 11%, ΕΛΑΜ 8%, ΔΗΠΑ 4% και Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών 3%. Η Κύπρος έχει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατανέμονται εξίσου στο ΕΛΚ, το ΕΣΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κύπρος Κυπριανού, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε ποτέ σε εκλογική διαδικασία στην Κύπρο. Από αυτούς, οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι ενώ 10.559 είναι οι Κοινοτικοί.

Ουγγαρία

Ποσοστό 56% δίνουν τα ανεπίσημα αποτελέσματα στο συντηρητικό κόμμα Φιντέτζ του πρωθυπουργού Ορμπάν, ενώ το ακροδεξιό Jobbik-NI με 9% πλησιάζει τα δύο Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης που προς το παρόν λαμβάνουν από 10%.

Την ελπίδα ότι στις ευρωεκλογές θα ενισχυθούν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη εξέφρασε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε δημοσιογράφους, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

«Απορρίπτουμε τη μετανάστευση και θα θέλαμε να δούμε ηγέτες σε θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απορρίπτουν τη μετανάστευση, που θα ήθελαν να τη σταματήσουν και όχι να τη διαχειριστούν», τόνισε. Αρνήθηκε, προς το παρόν να δηλώσει εάν μετά τις εκλογές θα συνταχθεί με τη νέα συμμαχία κομμάτων του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Ισπανία

Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ έχουν το προβάδισμα στις ευρωεκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για την εφημερίδα ABC, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έληξε η ψηφοφορία.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κερδίζει 18 έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Αυστρία

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο νικητής των σημερινών εκλογών στην Αυστρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατακτώντας ποσοστό 34,5%, αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 (27%), σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε στις 18.00 ώρα Ελλάδας, η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, τα οποία στηρίζονται σε δημοσκοπήσεις τριών ερευνητικών ινστιτούτων.

Στη δεύτερη θέση και με ποσοστό 23,5 % (μείον 0,6 %) βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ενώ τρίτο, με ελαφρά μειωμένο το ποσοστό του στο 17,5 % έναντι του 19,7 % το 2014, είναι το έως πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Τέταρτο κόμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στα οποία υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος 2,5%, εμφανίζονται με 13,5 οι Πράσινοι, οι οποίοι το 2014 είχαν αποσπάσει ποσοστό ρεκόρ, το μεγαλύτερο σε εκλογική αναμέτρηση, 14,5%, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ διατηρεί το 8% από τις εκλογές του 2014, ενώ τόσο η “Λίστα Τώρα” με ποσοστό 2%, όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (1%), το οποίο είχε ως επικεφαλής των υποψηφίων του την Ελληνίδα Κατερίνα Αναστασίου, δεν μπόρεσαν να περάσουν το όριο του 4% και δεν εκλέγουν ευρωβουλευτή.

Οι σημερινές Ευρωεκλογές στην Αυστρία, οι οποίες θεωρήθηκαν “τεστ” για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από την “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού των Ελευθέρων και στην διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Κουρτς.

Μάλτα

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη Μάλτα φέρεται ότι κατήγαγε την μεγαλύτερη εκλογική νίκη του στην ιστορία της χώρας μέσω των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ. Οι έξι έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζονται 4 στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και 2 στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε περίπου 55% των ψήφων–σχεδόν 48.000 περισσότερες ψήφους από το συντηρητικό Εθνικιστικό Κόμμα, το οποίο φέρεται να συγκέντρωσε 37% σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε ο ίδιος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVM σήμερα.”Είναι μια ψήφος εναντίον όσων σκέφτονται αρνητικά. Εϊναι μια ψήφος εναντίον εκείνων που κάνουν τον κόσμο να φοβάται για ανύπαρκτα προβλήματα”, είπε ο Μουσκάτ.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα εξασφάλισαν το 70% των ψήφων, ποσοστό τρεις μονάδες υψηλότερο από ό,τι το 2014, ενώ το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα του Τιερί Μποντέ έμεινε τέταρτο εξασφαλίζοντας το 11% των ψήφων.

Το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωσε το 18,1%, το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) 15%, CDA 12,3%, το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία 11%, οι Πράσινοι 10,5%.
Η χώρα διαθέτει 26 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει των αποτελεσμάτων το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει 5 έδρες, οι Πράσινοι 3, το ALDE 6, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα 4, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 5, η Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 3, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 1 και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 1.

Μπείτε εδώ για τις τελευταίες ειδήσεις

Ιρλανδία

Το έξιτ πολ στη γενικά φιλοευρωπαϊκή Ιρλανδία υπέδειξε ότι ίσως να επίκειται ένα «Πράσινο κύμα»: σε όλη την ΕΕ, η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και για το περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει τους φιλοευρωπαίους οικολόγους, κάτι πάντως που μπορεί να σημάνει αυστηρότερους περιορισμούς για τη βιομηχανία και αυστηρότερους όρους για εμπορικούς εταίρους της. Το Fine Gael συγκέντρωσε το 29% των ψήφων, το Fianna Fail, το κόμμα των Πράσινων και οι Ανεξάρτητοι από 15%, ενώ το Sinn Fein 13%.

Οι έντεκα έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανέμονται ως εξής: 4 στο ΕΛΚ, 1 στο ALDE, 2 στους Πράσινους και 4 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Βουλγαρία

Το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, με ποσοστό 30,5-32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό 12,8-13,6%.

Κροατία

Σύμφωνα με τα exit polls, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση της προέδρου Κολίντα Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς συγκεντρώνει το 23,43%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 18,38% και το κόμμα του ανεξάρτητου δικαστή Μίσλαβ Κολάκουσιτς 8,2%, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συνολικά 11 έδρες της χώρας κατανέμονται ως εξής: 3 στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), μία στη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), 4 στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μία στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και δύο σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Βέλγιο

Το Βέλγιο κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση τους τελευταίους πέντε μήνες, ύστερα από την κατάρρευση του κεντροδεξιού συνασπισμού τον Δεκέμβριο, όταν οι υπουργοί που προέρχονταν από τη Νεοφλαμανδική Συμμαχία (N-VA, φλαμανδοί εθνικιστές) παραιτήθηκαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω διαφωνίας για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καλές επιδόσεις αναμένεται να έχει και πάλι το κόμμα N-VA ενώ ενισχυμένο προβλέπεται να είναι το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang. Καλές επιδόσεις προβλέπεται να έχουν και οι Πράσινοι, που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ιταλία

Η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές βρίσκει αντιμέτωπους τους εταίρους του κυβερνώντος συνασπισμού. Η ακροδεξιά Λέγκα υπό τον Ματέο Σαλβίνι στοιχηματίζει σε πανευρωπαϊκή άνοδο των λαϊκιστών, ενώ η υποψηφιότητα του Κάγιο Τζούλιο Τσέζαρε Μουσολίνι, δισέγγονου του ιδρυτή του φασιστικού κινήματος έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση. Η προσωπικότητα που απειλεί τα πρωτεία του Σαλβίνι δεν είναι η Γαλλίδα σύμμαχός του Μαρί Λεπέν. Ο νέος «αστέρας», που ενδέχεται να γεννηθεί από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ακούει στο όνομα Νάιτζελ Φάρατζ, ιδίως εάν επιβεβαιώσει και στην κάλπη τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που του πιστώνουν ένα ποσοστό άνω του 30%.

Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, τα έξιτ πολ δείχνουν ότι το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και εκλέγει 24 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες. Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.

Αύξηση των εγγεγραμμένων Ελλήνων ψηφοφόρων της Βρετανίας που ψήφισαν για τις ευρωεκλογές της Ελλάδας παρατηρήθηκε στην φετινή εκλογική διαδικασία στα δύο εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στο προξενικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Από τους 1.404 εγγεγραμμένους, ψήφισαν οι 1.002, ενώ αντίστοιχα στις ευρωεκλογές του 2014 οι εγγεγραμμένοι ήταν 629 και είχαν ψηφίσει οι 471. Τα ψηφοδέλτια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, όπου η διαλογή και καταμέτρησή τους θα γίνει από το εφετείο. Η ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου δέχθηκε με πρωτόκολλο παραλαβής – όπως προβλέπει σχετικά η εγκύκλιος – ψηφοδέλτια από 24 κόμματα, ενώ την διαδικασία επέβλεψε ένας επόπτης και δύο δικαστικοί αντιπρόσωποι, που ορίστηκαν από την Ελλάδα. Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες όπου οι πολίτες ψήφισαν, την Πέμπτη, με το νέο Κόμμα του Brexit να αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση. Η προσοχή ούτως ή άλλως ήταν στραμμένη στην παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περί τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλες τις χώρες.

Ρουμανία

Η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Ρουμανία, επιφέροντας πλήγμα στην αριστερή κυβέρνηση της χώρας, που επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ.Το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (NLP) και οι κεντρώοι της συμμαχίας USR-PLUS συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό σχεδόν 50% –το πρώτο κόμμα εκτιμάται ότι θα λάβει 25,8% και το δεύτερο 24%. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) αποσπά επίσης 25,8%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 45% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με αυτό το έξιτ πολ του ινστιτούτου CURS-Avangarde. “Δεν μας χαροποιεί αυτό το αποτέλεσμα”, τόνισε ο ηγέτης του PSD Λίβιου Ντραγκνέα.

Φινλανδία

Το εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών κερδίζει δύο από τις 13 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων.Το Κόμμα των Φινλανδών συγκέντρωσε ποσοστό 13,3% σχεδόν ίδιο με αυτό του 2014.Ωστόσο το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Φινλανδίας με ποσοστό 20,1%, κάτι που σημαίνει ότι θα διαθέτει τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και το 2014. Και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να παραμείνουν στις δύο έδρες, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό τους σημείωσε άνοδο σχεδόν τεσσάρων μονάδων στο 16,1%. Οι Πράσινοι αύξησαν το ποσοστό τους και θα έχουν πλέον δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με μία που είχαν ως τώρα.

Σοσιαλδημοκράτες και Σοσιαλιστές κερδίζουν τις εκλογές σε Σουηδία, Δανία και Πορτογαλία

Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία, με ποσοστό 25,10% και εκλέγουν πέντε βουλευτές σύμφωνα με τα έξιτ πολ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και 4 έδρες ενώ σε μικρό απόσταση (16,9%) ακολουθούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 3 έδρες. Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.

Στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει επίσης τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1, το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.

Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN (“Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).

Ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι στις ευρωεκλογές ψήφισε τον γιο του Μπέργκουρ. Ο 29χρονος Μπέργκουρ Λόκε Ράσμουσεν είναι υποψήφιος με το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα του οποίου ηγείται ο πατέρας του. Οι Φιλελεύθεροι εκτιμάται ότι θα καταλάβουν τρεις από τις 13 έδρες της Δανίας στο νέο ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή συν μια σε σχέση με το 2014.

Τι θα ακολουθήσει;

Αρκετοί περιμένουν ότι οι τριβές θα αρχίσουν από την Τρίτη, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αψηφήσει την απαίτηση του ΕΚ να είναι κάποιος από τους ηγέτες των ισχυρότερων πολιτικών ομάδων αυτός που θα επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν. Η διαπραγμάτευση, θα κρατήσει εβδομάδες τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, για να σχηματιστεί σταθερή πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο τόσο μεταξύ των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, για να επιλεγούν οι διάδοχοι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και των επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών θεσμών.

28 Μαΐου: Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής προκειμένου να ξεκινήσουν τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

29 Μαΐου: Τα μέλη της παραδοσιακά μεγαλύτερης ομάδας, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συναντώνται στις Βρυξέλλες.

11 Ιουνίου: Οι Σοσιαλιστές βουλευτές συναντώνται στις Βρυξέλλες.

20-21 Ιουνίου: Οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον διορισμό των πλέον υψηλόβαθμών Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Εκτός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

Ιη Ιουλίου: Ολοκληρώνεται η όγδοη θητεία του Κοινοβουλίου.

2 Ιουλίου: Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκροτείται σε Σώμα και εκλέγει τον πρόεδρό του.

15-18 Ιουλίου: Η δεύτερη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής που θα προτείνουν τα κράτη-μέλη.

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος: Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν για τους υποψηφίους των κρατών μελών για τη νέα Επιτροπή. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει έναν Επίτροπο. Η τελική σύνθεση της Επιτροπής, περιλαμβανομένου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο.

31 Οκτωβρίου: Η τελευταία ημέρα της θητείας της Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια ημέρα, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

30 Νοεμβρίου: Λήγει η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο/η διάδοχός του αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

«Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γερμανία ή ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;”

“Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, και οι δύο θέσεις δεν θα πάνε σε Γερμανούς», προβλέπει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές θα αλλάξουν πολλές ευρωπαϊκές κορυφαίες θέσεις. Μεταξύ άλλων, η θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και αυτή η θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, δύο Γερμανοί συζητώνται για τις δύο αυτές θέσεις: Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο Αντιπρόεδρος της CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής ως ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ωστόσο, ο Βέμπερ πρέπει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρές δυσκολίες: Πρώτον, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δεύτερο εμπόδιο για τον Βέμπερ έγκειται στην αντίθεση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά της αρχής του «κορυφαίου υποψηφίου», που ίσχυσε στις ευρωεκλογές του 2014.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος