Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον φέρεται να αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκφραση «αυτό το χάλι», κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με ανώτερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, έγραψε η The Telegraph, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.

Επίσης, ο Τζόνσον φέρεται να προέτρεψε τους γερμανούς συνομιλητές του να μετατρέψουν το Brexit σε οικονομική ευκαιρία, υποστήριξε η εφημερίδα.

Ωστόσο οι πληροφορίες των ευρωπαϊκών πηγών διαψεύσθηκαν από φίλους του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, που διαβεβαίωσαν την εφημερίδα πως ο Μπόρις Τζόνσον είναι σίγουρος ότι το brexit θα αποτελέσει «μια μεγάλη επιτυχία» για το Λονδίνο.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια που του αποδίδονται τον Νοέμβριο του 2016 ή τον Απρίλιο του 2017, στις δύο επίσημες επισκέψεις του στο Βερολίνο.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες άρχισαν επίσημα τον Ιούνιο και η διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τα τέλη του Μαρτίου του 2019.

Στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ώστε οι διαπραγματεύσεις για το brexit να περάσουν στη δεύτερη φάση τους, που ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik

Μοιράσου το άρθρο: