Το Brexit δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού συστήματος της Βρετανίας (video)

H συνοχή των πολιτικών κομμάτων δοκιμάζεται κάτω από το βάρος του Brexit καθώς υπάρχουν έντονες συζητήσεις για αποχωρήσεις και στο κόμμα των συντηρητικών. Ήδη η σκληρή ομάδα του BREXIT λειτουργεί ως κόμμα μέσα στο κόμμα.

Η 27η Φεβρουαρίου ημέρα προγραμματισμένης ψηφοφορίας για το σχέδιο Brexit πλησιάζει και η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές της στις Βρυξέλλες όπου αύριο συναντά εκεί η βρετανίδα πρωθυπουργός τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ .

Οι επαφές που είχε εκεί χθες ο υπουργός του Brexit δεν φαίνεται να είχαν κάποιο αποτέλεσμα καθώς η ΕΕ εκφράζει ανησυχία αναφορικά με τη βιωσιμότητα μιας λύσης σχετικά με τα σύνορα της Ιρλανδίας.

Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες με αυτές τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία δεν πείθονται, ότι και να συναινέσουν σε μια λύση, θα έχει αυτή την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν διαρροές και στο κόμμα των συντηρητικών από κάποιους που συντάσσονται μαζί με τους εφτά που έφυγαν από τους εργατικούς για να υπάρξει ένα δημοψήφισμα πάνω στη συμφωνία ή με την επιλογή για παραμονή στη ΕΕ και παράταση του άρθρου 50.

Στο μεταξύ και ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου της Ένωσης Κατασκευαστών, του μεγαλύτερου οργανισμού εργοδοτριών εταιριών, επιβεβαίωσε ότι θα βρεθεί και ο ίδιος στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit. Αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ.

Την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα μέχρι το τέλος του έτους, εξέφρασε ο πρώην βουλευτής του Εργατικού κόμματος Τσούκα Ουμούνα, που χθες παραιτήθηκε από το κόμμα μαζί με άλλους έξι βουλευτές, σχηματίζοντας την «Ανεξάρτητη Ομάδα» και διατηρώντας τις έδρες τους στο κοινοβούλιο.

Κατρούγκαλος: Πρωταρχική προτεραιότητα είναι τα δικαιώματα των πολιτών μας μετά το Brexit

«Οι Βρετανοί πολίτες που ζουν ήδη στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενοι και χαίρουν της εκτίμησής μας, ενώ αποτελούν σημαντική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Χαντ, διαβεβαιώνοντάς τον πως τα δικαιώματά τους θα αναγνωριστούν και θα διασφαλιστούν πλήρως. Παράλληλα, διαμηνύει στον Βρετανό ομόλογό του πως η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση και την ενίσχυση της εξαιρετικής συνεργασίας στους διάφορους τομείς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος κάνει γνωστό πως οι ελληνικές υπηρεσίες εργάζονται αμελλητί για την κατάρτιση νομοσχεδίων ταχείας εφαρμογής (fast-track). Αυτά θα ψηφιστούν εγκαίρως πριν από την 29η Μαρτίου και θα δίνουν τη δυνατότητα στους Βρετανούς πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν ήδη στην Ελλάδα, πριν την ημερομηνία αποχώρησης, να παραμείνουν στη χώρα και να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται, καθώς και να απολαμβάνουν τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όσον αναφορά το τελευταίο, προσθέτει πως σκοπός της υπό συζήτηση -σε επίπεδο ΕΕ- πρότασης κανονισμού είναι η κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση της μη επίτευξης συμφωνίας, ειδικότερα για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές πως στόχος των εθνικών νομοσχεδίων είναι, επίσης, να υπάρξουν πρόνοιες για τις κατηγορίες πολιτών που θα καταφθάσουν στην Ελλάδα μετά την 29η Μαρτίου και γνωστοποιεί πως έχει ήδη διαβουλευτεί με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, και σκοπεύει να προβεί σύντομα σε δημόσια ανακοίνωση. Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενό συντονισμό με όλους τους υπόλοιπους κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, παραμένει στη διάθεση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και των βρετανικών κρατικών υπηρεσιών.

Το Brexit επιταχύνει την έξοδο των ιαπωνικών εταιρειών από το Ηνωμένο Βασίλειο

Nissan, Honda, Panasonic, Sony: σε διαφορετικούς βαθμούς και σε διαφορετικές κλίμακες, όλες οι ιαπωνικές εταιρείες αποχαιρετούν την Βρετανία. Ακόμη και αν το Brexit δεν είναι η μόνη αιτία της απόφασής τους, το βέβαιο είναι ότι η προοπτική της βρετανικής εξόδου επιτάχυνε την δική τους έξοδο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Σήμερα, η Honda συντάραξε με την σειρά της το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνοντας το κλείσιμο του εργοστασίου του Σουίντον, όπου περί τους 3.500 εργαζόμενοι συναρμολογούν την σειρά Civic εδώ και 24 χρόνια.

Και δεν είναι μόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες που αποφασίζουν να περιορίσουν την παρουσία τους. Οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες αποσύρονται από το Λονδίνο και, μετά την Toshiba που διέλυσε μία βρετανική πυρηνική θυγατρική, η Hitachi ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το πάγωμα της προγράμματος κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Ουαλία, ελλείψει χρηματοδότησης.

Το Δουβλίνο καλεί τους πολίτες να μην δημιουργούν αποθέματα φαρμάκων

Ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης κάλεσε σήμερα τους πολίτες να μην συγκεντρώνουν αποθέματα φαρμάκων πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι η χώρα έχει προμήθειες τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων και προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προμηθευτεί φάρμακα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά τη μεγάλη φαρμακευτική της βιομηχανία, η Ιρλανδία βασίζεται στη Βρετανία για πολλά σκευάσματα. Κάποια από αυτά ίσως να μην εγκριθούν για χρήση στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

Η Ιρλανδία έχει επάρκεια 8 έως 12 εβδομάδων σχεδόν για όλα τα φάρμακα στην Ιρλανδία, δήλωσε ο Κόβενι.

«Δεν υπάρχουν φάρμακα που να βρίσκονται σε κάποιου είδους λίστα κινδύνου, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να μην είναι διαθέσιμα μετά τα τέλη Μαρτίου, αλλά θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε αυτό πολύ στενά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην τροφοδοσία», δήλωσε.

«Οι φαρμακοποιοί και οι πολίτες γενικά δεν θα πρέπει να στοκάρουν φάρμακα διότι αυτού του είδους η πρακτική κάποιες φορές προκαλεί προβλήματα στην τροφοδοσία», πρόσθεσε.

Η Βρετανία ζήτησε το ίδιο από τους κατοίκους της. Η δημιουργία αποθεμάτων «προκαλεί τον κίνδυνο ελλείψεων… εάν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, είμαστε βέβαιοι ότι η τροφοδοσία φαρμάκων θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο Στίβεν Χάμοντ, ο υπουργός Υγείας αρμόδιος για το Brexit.

Οι δηλώσεις του Κόβενι έγιναν πριν συνεδριάσει το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο με στόχο να εγκριθεί η νομοθεσία που θα αφορά την προετοιμασία για την πιθανότητα η Βρετανία να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία επί των όρων του διαζυγίου, αν και η ιρλανδική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν αναμένει αυτήν την έκβαση.

«Αν και προχωρούμε σε πολύ εκτεταμένο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης… δεν θα ήθελα να δώσω την εντύπωση ότι θα μπορούσαμε εύκολα να διαχειριστούμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Κόβενι. «Θα ασκούσε τεράστιες πιέσεις στην ιρλανδική οικονομία».

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος