Βακαλούλης: “Η Γαλλία μπορεί να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην ΕΕ” (audio)

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά ατού της χώρας επεσήμανε ο κ. Μιχάλης Βακαλούλης Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Universitι Paris VIII Vincennes – Saint-Deni, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη”, με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

“Η Γαλλία έχει διπλωματική ισχύ και μπορεί να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην ΕΕ, χωρίς να κατηγορηθεί ως ηγεμονεύουσα δύναμη ούτε για ηγεμονισμό σε αντίθεση με τη Γερμανία, που δεν μπορεί να το κάνει γιατί αν αποκτήσει ηγεμονική θέση και πέρα της οικονομικής δύναμης, θα είναι τυραννική”.

“Έχει διπλωματικά, λοιπόν, ατού που μπορεί να εκμεταλλευτεί, όπως ότι έχει καλές διεθνείς σχέσεις, είναι πυρηνική δύναμη, είναι μέλος του Σ.Α του ΟΗΕ και πρωτοπόρος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορεί να ηγηθεί και της οικολογικής μετάβασης και τα επόμενα χρόνια θα έχει και δημογραφικό ατού σε αντίθεση πάλι με τη Γερμανία που θα έχει έναν γερασμένο πληθυσμό”.

“Τέλος είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι στη Γερμανία υπάρχουν στοιχεία αδράνειας, σε αντίθεση με τη Γαλλία, ιδιαίτερα μετά την τοποθέτηση των Γάλλων στις εκλογές”.

Ο κ. Βακαλούλης θα είναι από τους κύριους ομιλητές της εκδήλωσης του Fondation Gabriel Pιri (Ίδρυμα Gabriel Pιri ) και του Ομίλου «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη» με θέμα “Τα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη – Τα συμπεράσματα από τις γαλλικές εκλογές και τον πρόσφατο εκλογικό κύκλο σε ευρωπαϊκές χώρες» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος