Η ‘Ανγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοι της συναντώνται στο Βερολίνο με την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στον «προθάλαμο» της επίσημης απόπειρας σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτή η πρώτη συνάντηση του νέου έτους έχει ως στόχο να προλειάνει το έδαφος των επίσημων διαπραγματεύσεων, που αρχίζουν την Κυριακή και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έξι ημέρες.

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της συμμάχου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ συναντήθηκαν πριν από το μεσημέρι για να καθορίσουν την κοινή τους στάση απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Οι συνομιλίες ξεκινούν σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Η CSU έχει θέσει σειρά όρων τις τελευταίες ημέρες που βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων του SPD του Μάρτιν Σουλτς, όπως η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού ή η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης ως προς την υποδοχή προσφύγων.

«Η Γερμανία δεν θέλει να είναι πλέον ο πόλος έλξης των προσφύγων ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα Munchner Merkur ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ, μέλος της ηγεσίας της CSU δίνοντας τον τόνο.

Το βαυαρικό συντηρητικό κόμμα απέρριψε επίσης τις προτάσεις του SPD για την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η CSU δέχθηκε επίσης πλήγμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Βαυαρία, όπου η απόλυτη πλειοψηφία της απειλείται από την άνοδο του ακροδεξιού AfD.

Τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, από τις οποίες βγήκε νικήτρια αλλά αποδυναμωμένη η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, η ‘Ανγκελα Μέρκελ είναι καταδικασμένη να βρει κοινό τόπο με τους σοσιαλδημοκράτες εάν θέλει να παραμείνει καγκελάριος και να αποφύγει νέες εκλογές που θα ωφελήσουν, κατά κύριο λόγο, την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Και εν τέλει, ακολουθεί συνέδριο του SPD στις 21 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν το κόμμα θα συμμετάσχει σε συνασπισμό με το μπλοκ των χριστιανικών ενώσεων.

Στα δώδεκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, η ‘Ανγκελα Μέρκελ έχει ήδη κυβερνήσει δύο φορές με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υπέστησαν επίσης πλήγμα στις εκλογές και δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να μείνουν στην αντιπολίτευση, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για «μεγάλο συνασπισμό».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Μοιράσου το άρθρο: