Βρυξέλλες:Τι αποφάσισε η Άτυπη Σύνοδος για την μετά Brexit εποχή (video)

Ήταν μια Σύνοδος για την Ευρώπη μετά το Brexit χωρίς έκδοση Συμπερασμάτων και κατά συνέπεια μια πολιτική συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών δίχως το άγχος της διατύπωσης ενός τελικού κειμένου, προϊόν αναγκαίων συμβιβασμών.

Το πιο διαφιλονικούμενο από τα θεσμικά ζητήματα είναι ο τρόπος εκλογής του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αν θα επαναληφθεί η διαδικασία των “spitzencandidaten”, δηλαδή των κορυφαίων υποψηφίων, όπως είχε συμβεί το 2014 όταν υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας. Ευρωπαίοι ηγέτες δεν απέρριψαν την ιδέα απέκλεισαν όμως το ενδεχόμενο της αυτόματης εκλογής του προέδρου της Επιτροπής.

Θετικός είναι ο απόηχος στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναδιανομή των 27 από τις 73 έδρες του ΗΒ σε 14 κράτη-μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές. Έτσι η νέα Ευρωβουλή θα έχει συνολικά 705 ευρωβουλευτές, με 46 έδρες να κρατούνται ως αποθεματικό για μελλοντική διάθεση σε νέα κράτη μέλη.

Για τον ενωσιακό προϋπολογισμό η Επιτροπή ζητά περισσότερους πόρους για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις, όπως: η κλιματική αλλαγή, η βελτίωση των συνοριακών ελέγχων, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας. Με την πρόταση αυτή συμφωνεί και η Ελλάδα.

Εξάλλου, το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη μετά το 2025 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αναζωπυρώνεται τελευταία, πάντα με τον όρο πως οι χώρες αυτές θα κατακτήσουν το κοινοτικό κεκτημένο και κυρίως θα επενδύσουν στις σχέσεις καλής γειτονίας. Έμφαση σε αυτά θα δώσει και η περιοδεία Μογκερίνι – Γιουνκέρ από την Κυριακή σε Σκόπια, Τίρανα, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κόσοβο με κατάληξη, μαζί με τους ηγέτες των προαναφερόμενων χωρών, την ερχόμενη Πέμπτη στη Σόφια.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

“Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν” όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ “το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου”.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση Γιώργου Συριόπουλου από Βρυξέλλες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος