Xωρίς αποφάσεις η Σύνοδος της ΕΕ-Μέι:Ετοιμαζόμαστε για Brexit ακόμα και χωρίς συμφωνία (video)

Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ ολοκληρώθηκε χωρίς πρόοδο προς μια συμφωνία για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά ούτε και κάποια συμφωνία ως προς την πρόταση της κυβέρνησης Μέι για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, με τους ευρωπαίους να την πιέζουν για νέο δημοψήφισμα. Νέα ειδική σύνοδος για το Brexit, με μείζον και άλυτο θέμα τα κλειστά ή όχι σύνορα με την Ιρλανδία, ορίστηκε για τις 17 και 18 Νοεμβρίου, καθώς δεν αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία κατά την επόμενη συνάντηση του Οκτωβρίου.

Xωρίς αποφάσεις η Σύνοδος της ΕΕ-Μέι:Ετοιμαζόμαστε για Brexit ακόμα και χωρίς συμφωνία (video)«Η ώρα της αλήθειας έχει έρθει» για το Brexit

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο θα είναι η «ώρα της αλήθειας» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Όλοι συμμερίστηκαν την άποψη ότι, ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία στην πρόταση Τσέκερς [την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit], το προτεινόμενο πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία δεν θα λειτουργήσει, επειδή κινδυνεύει να υπονομεύσει την ενιαία αγορά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ έπειτα από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

«Η ώρα της αλήθειας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Τον Οκτώβριο αναμένουμε τη μέγιστη πρόοδο και τα [μέγιστα] αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», είπε ακόμη ο Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε πως οι «27» επιβεβαίωσαν την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας και να υπάρξει μία κοινή πολιτική δήλωση που θα περιγράφει τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου με «σαφήνεια». Για το χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισε ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί και θα επισημοποιηθεί σε έκτακτη σύνοδο στις 17 και 18 Νοεμβρίου.

Κατάθεση νέας πρότασης από τη Βρετανία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε σήμερα πως θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

«Λοιπόν θα δείτε ποια είναι η νέα πρότασή μας… όταν την παρουσιάσουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό για το οποίο είμαι πολύ σαφής και αυτό που έχω πει με συνέπεια είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα που θα αποκόβει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Σημείωσε πως η Βρετανία προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προετοιμαζόμαστε για καμία συμφωνία», είπε. «Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε, τονίζοντας ότι η πρόταση της (σ.σ. το σχέδιο Chequers) είναι η μοναδική που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ απέκλεισε το ενδεχόμενο σκληρών συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και τη μη συμφωνία για το Brexit. «Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες…μου εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ιρλανδία, τονίζοντας ότι μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί την Ιρλανδία, δεν εξυπηρετεί την ΕΕ», είπε ο Βαράντκαρ.

Σήμερα κατέστη σαφές ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος για το Brexit έως τον Οκτώβριο και ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία τον Νοέμβριο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit, πρόσθεσε. «Μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις αλλά οι αρχές της ενιαίας αγοράς πρέπει να είναι σεβαστές», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν διατύπωσε κι εκείνος την εκτίμηση ότι οι προτάσεις του Λονδίνου για το Brexit «δεν είναι αποδεκτές στην παρούσα κατάσταση» σε ό,τι αφορά το οικονομικό σχέδιο, καθώς δεν «σέβονται τη συνοχή της ενιαίας αγοράς». «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουμε» επισήμανε.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων στο επίκεντρο των συζητήσεων

Το άλλο μέιζον θέμα της Συνόδου υπήρξε το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. «Ευρεία υποστήριξη» αλλά με «ερωτηματικά» έλαβαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων από τους ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν έγινε καμία αναφορά στην πολιτική ασύλου.

«Ηταν μία χρήσιμη και θετική άτυπη Σύνοδος» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι σημειώθηκε «πρόοδος» σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Όπως τόνισε, αν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις, εκτίμησε ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας (δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους).

Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι αντιρρήσεις που έχουν προβάλει κάποια κράτη-μέλη αφορούν αφενός ανησυχίες περί εκχώρησης κυριαρχίας, αφετέρου το μέγεθος της υπηρεσίας, καθώς κάποιοι θεωρούν υπερβολική την πρόταση για 10.000 προσωπικό μέχρι το 2020.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η προστασία των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, όπως και η ενδεχόμενη συνεργασία με αφρικανικές χώρες, και όχι η μετεγκατάσταση και η κατανομή των μεταναστών. «Αισθάνομαι ότι οι διαφωνίες σε αυτό θα συνεχιστούν και πέρα από αυτήν την προεδρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Κουρτς και ο κ. Τουσκ χαιρέτισαν την υποστήριξη από τους αρχηγούς της ΕΕ στις προσπάθειές τους για περαιτέρω συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος