Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει σχεδιάσει μία στρατηγική έντασης και ανάλογα με τις συνθήκες αυξομειώνει τον μοχλό, ωστόσο γνωρίζει πλέον ότι απέναντι του στην ΝΑ Μεσόγειο έχει ισχυρές συνεργασίες (Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος ή Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και για αυτό δεν θέλει να μπει σε μία συζήτηση ή αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο, επεσήμανε ο κ. Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και επισκέπτης Καθηγητής στο Kadir Has Üniversitesi της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, υπογράμμισε αναφορικά με τον Κυπριακό ότι όλοι είναι επισπεύδοντες αλλά κανείς δεν θέλει να δείξει ότι είναι επισπεύδων για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής και στρατηγικής και διότι η άλλη πλευρά έτσι μπορεί να βάζει και να ξαναβάζει νέους ή παλαιότερος όρους.

Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ , ο κ. Υφαντής σημειώνει ότι η Τουρκία έχει κάνει τις επιλογές της στην παρούσα συγκυρία. Η Τουρκία έχει κάνει την πολιτική επιλογή να συνεννοηθεί με την Ρωσία και το Ιράν, γνωρίζοντας ότι η τακτική πολιτική των ΗΠΑ δεν είναι συμβατή με τις τουρκικές επιδιώξεις. Ο κ. Ερντογάν παίρνει ένα υπολογισμένο ρίσκο αγνοώντας ή προσβάλλοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο (αποχώρηση του Ερντογάν από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης τη στιγμή της ομιλίας του κ. Τραμπ) γνωρίζοντας ότι υπάρχουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και να είναι πολύ πιθανό να ανατραπούν οι ισορροπίες με αποτέλεσμα ο Τραμπ να είναι λιγότερο ισχυρός και ενδεχομένως και πιο ευεπίφορος για να διαπραγματευτεί.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Μοιράσου το άρθρο: