Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής – Μαξίμου: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία (video)

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ενώ αναμένεται η τηλεφωνική συνομιλία Αλέξη Τσίπρα Ζόραν Ζάεφ. Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους και τονίζει ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική  συμφωνία, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για κατ`αρχήν συμφωνία, και διαβεβαίωσε ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι. Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν αναλάβει την επεξεργασία της συμφωνίας σε νομικό επίπεδο, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε τελικό κείμενο. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση, επισημαίνει το Μαξίμου. 

Αποσύρεται από το τραπέζι η ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν

Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, η τελευταία πρόταση της κυβέρνησής του για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι, λόγω της απόρριψης της πρότασης αυτής, από την ελληνική πλευρά καθώς και λόγω των αντιδράσεων που σημειώθηκαν στα Σκόπια –κυρίως από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

«Ποτέ δεν βρισκόμασταν πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος απ’ ότι σήμερα, ενώ η φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συμφωνία επιβεβαιώνει (την ύπαρξη) “μακεδονικής” γλώσσας και διασφαλίζει την ταυτότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και επανέλαβε ότι η λύση που θα προωθηθεί θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του, τη διεξαγωγή του οποίου προσδιόρισε για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση γιατί πρέπει η Βουλή της πΓΔΜ να κυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, ο Ζάεβ σημείωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου η Ελλάδα να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Κληθείς να απαντήσει εάν προκρίνεται η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ο Ζάεφ δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία πέραν της ονομασίας περιλαμβάνει και νομικές πτυχές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ανήγγειλε ότι θα έχει συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, από την οποία, όπως είπε, αναμένει να σημειωθεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

«Σήμερα, αύριο, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα από την οποία αναμένω να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Μόλις έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί δημόσια» ανέφερε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του και τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανοίγει την πόρτα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ο Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση erga omnes

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε ότι δεν αποδέχεται μία λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος (μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας)

«Η θέση του προέδρου Ιβάνοφ είναι θέση αρχών και είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των μέχρι σήμερα Προέδρων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Η θέση αυτή είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου της πΓΔΜ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ θα δεχθεί σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE το οποίο δεν συναινεί στο ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σχετικά με το θέμα του ονόματος.

Πάντως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας, διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες μπορεί να υπογράψει και η κυβέρνηση της χώρας, επομένως ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν μπορεί να αποτρέψει μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας για το θέμα του ονόματος.

Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι αντιτίθεται σε μία λύση erga omnes, δύναται να δυναμιτίσει το κλίμα στο εσωτερικό της πΓΔΜ, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και να ενισχύσει τους κύκλους εκείνους που αντιδρούν σφόδρα στο ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.

Μαξίμου: Προϋπόθεση για τη λύση, η συμφωνία για σύνθετη ονομασία erga omnes

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση, επισημαίνει το Μαξίμου.
Παράλληλα σημειώνει ότι η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία συμφωνία.
Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα, σημειώνει το Μαξίμου.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΝΔ που κατηγορούσε την κυβέρνηση όχι μόνον φαίνεται να έχει κάνει αδιανόητες παραχωρήσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις, αλλά προτίθεται να δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δημιουργώντας έτσι άκρως επιζήμια τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος.

«Με βάση αυτά που λέει ο κος Ζάεφ, και απομένει να τα διαψεύδει ή να τα επιβεβαιώνει η κυβέρνηση,  εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε διότι η συμφωνία όπως παρουσιάζεται δεν θα είναι erga omnes, και αν ακόμα παρουσιαστεί ως erga omnes θα είναι erga omnes με δόσεις» δήλωσε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

«Βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων και απαιτείται νηφαλιότητα και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές. Στόχος είναι να λήξει η εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια και αφήνει περιθώρια να παρεμβαίνουν άλλοι παράγοντες», σημείωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, χρεώνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της οικονομίας. Όπως τόνισε, εάν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι προς όφελος και των δύο λαών, ενώ επανέλαβε τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία παραμένει αμετακίνητη και αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes.

«Ο οδικός χάρτης που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας είναι ένας οδικός χάρτης ο οποίος έχει ως σφραγίδα και τελικό αποδέκτη την είσοδο των Σκοπίων και συνολικά των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μια τέτοια διαδικασία όχι μόνο δεν ωφελεί την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, αλλά αντίθετα τις εμπλέκει στο κουβάρι όλο και περισσότερο στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων στέλνοντας προειδοποίηση και στον πρωθυπουργό «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, χωρίς σύγκληση του Συμβουλίου».

Εν τω μεταξύ, τη διεξαγωγή συλλαλητηρίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ σε δεκατρείς πόλεις της Ελλάδας, στις 6 Ιουνίου, ανακοίνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες συγκεντρώσεις στην Πέλλα, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, το Πολύκαστρο, τον Λαγκαδά, τα Νέα Μουδανιά, την Έδεσσα, τη Φλώρινα, την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα και την Κατερίνη.

Αμανατίδης: Σημαντικό βήμα το αίτημα της εκκλησίας των Σκοπίων

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επεσήμανε στην εκπομπή ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ της ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα το αίτημα της σχιματικής εκκλησίας των Σκοπίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στην κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων.

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε την Τετάρτη 30 Μαΐου, υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στην κανονικότητα, υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματειας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικων αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικου Πατριαρχείου.

Ο κ. Ζάεφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ανταπόκριση (Σκόπια): Νίκος Φραγκόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος