Για εκβιασμό της Ελλάδας από τους πιστωτές κάνει λόγο το κόμμα Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση φέρθηκε «υποδειγματικά» προκηρύσσοντας δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με το Podemos, «οι διεθνείς πιστωτές, με πρώτο το ΔΝΤ, δεν δέχθηκαν να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της μέσω της αύξησης της φορολογίας των μεγάλων ελληνικών περιουσιών, όπως πρότεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως απαίτησαν να τα πληρώσει με τα χρήματα των πιο φτωχών οικογενειών«.
«Μπροστά στο τελεσίγραφο και τον εκβιασμό των πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με υποδειγματικό τρόπο: δίνοντας το λόγο στον λαό για να αποφασίσει με δημοκρατικό και κυρίαρχο τρόπο για το μέλλον του«, συνεχίζει το Podemos.

Σύμφωνα με το ισπανικό κόμμα, «με την αδιαλλαξία τους, οι πιστωτές κατέδειξαν πως αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει δεν είναι να επιλύσουν την κρίση του ελληνικού χρέους, αλλά να υποτάξουν και να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση για να καταδείξουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» από τη φιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που ακολουθείται σήμερα.

Ερωτηθείς για την «υποδειγματική» στάση της Ελλάδας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απάντησε: «Πρέπει να τα ακούσει κανείς όλα στη ζωή«. Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ισπανία, από την πλευρά της, είναι «μια σοβαρή χώρα και είχε μια σοβαρή κυβέρνηση«, της οποίας η πολιτική οδήγησε στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Μοιράσου το άρθρο: