Οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ ζητούν άλλη σημαία, άλλον εθνικό ύμνο…

Array

Τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, τα οποία, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 11 Δεκεμβρίου, αναδεικνύονται ρυθμιστές των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα,ανακοίνωσαν ότι εξαρτούν τη συμμετοχή τους σε αυτήν με την ικανοποίηση μίας σειράς αιτημάτων,μεταξύ των οποίων είναι η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να οριστεί η αλβανική επίσημη γλώσσα της χώρας (μαζί με την σλαβική) και η έναρξη μίας ευρύτερης συζήτησης για την αλλαγή της σημαίας της χώρας, του εθνικού της ύμνου και του εθνόσημου, ώστε αυτά να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και να αντικατοπτρίζουν τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της ΠΓΔΜ.

Τα αιτήματα αυτά,τα οποία αποτελούν μέρος της της λεγόμενης “αλβανικής ατζέντας”, υποβλήθηκαν με τη μορφή μίας κοινής πλατφόρμας, την οποία υιοθέτησαν τα αλβανικό κόμματα που εισέρχονται στη νέα Βουλή της ΠΓΔΜ.

Πέραν αυτών, με την πλατφόρμα αυτή, τα αλβανικά κόμματα ζητούν οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, να χαρακτηριστούν ως συστατικό μέρος της ίδρυσης του κράτους των Σκοπίων.

Τα αλβανικά κόμματα με την πλατφόρμα τους αυτή ζητούν ακόμη την έκδοση ενός δεσμευτικού ψηφίσματος της Βουλής, με το οποίο η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα υποχρεούται να εμπλακεί ενεργά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, καθώς και τη συμμετοχή Αλβανών στην διαπραγματευτική ομάδα της ΠΓΔΜ, στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Ακόμη, τα αλβανικά κόμματα, με την πλατφόρμα τους εξαρτούν τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με την άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει από τα Σκόπια η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν κυρίως τη λειτουργία του κράτους δικαίου, καθώς και την υποστήριξη του έργου της Ειδικής Εισαγγελίας, που ερευνά το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα και το οποίο αποκάλυψε πριν από δύο σχεδόν χρόνια η αντιπολίτευση.

Τα αλβανικά κόμματα στη χώρα, στην πλατφόρμα τους αυτή σημειώνουν ότι η αποδοχή των αιτημάτων τους θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ, η οποία παραμένει στάσιμη τα τελευταία χρόνια και στην προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ράμα: “Ιστορική” η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ

Τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ κατέληξαν στην πλατφόρμα αυτή μετά από δύο συναντήσεις που είχαν οι ηγέτες τους στα Τίρανα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα,το περασμένο διάστημα, σχετικά με την διαμόρφωση κοινής στάσης τους για την διεκδίκηση μίας σειράς αιτημάτων τους κατά τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις τους με τα σλαβικά κόμματα στα Σκόπια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο Έντι Ράμα, χαρακτήρισε ως “ιστορική” την πλατφόρμα αυτή των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ σχετικά με τα αιτήματα τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Έντι Ράμα σημείωσε πως τα αλβανικά κόμματα προέβησαν σε ένα ιστορικό βήμα και προέτρεψε τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ να μην διαπραγματευθούν για ‘καρέκλες’, αλλά για το σύνολο των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

“Αμήχανη” σιωπή στο σλαβικό πολιτικό μπλοκ

Τα δύο μεγάλα σλαβικά κόμματα, που επιδιώκουν το καθένα για τον εαυτό του να σχηματίσουν κυβέρνηση σε συνεργασία με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα, το απερχόμενο κυβερνών εθνικιστικό VMRO DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και η αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιδράσει στα αιτήματα αυτά των αλβανικών κομμάτων, όμως με βάση την προβληματισμό με τον οποίο υποδέχτηκαν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων την πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων, θεωρείται πολύ δύσκολο να την αποδεχτούν.

Σημειώνεται ότι χωρίς τη συμμετοχή ενός ή περισσότερων αλβανικών κομμάτων, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ. Τα αλβανικά κόμματα, στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου κατέλαβαν 20 έδρες στη Βουλή, που αριθμεί συνολικά 120 έδρες ( το απερχόμενο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι κατέλαβε, 10 έδρες, το νεοσύστατο αλβανικό BESA του Μπιλάλ Κασάμι 5 έδρες, η νεοϊδρυθείσα “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιάντιν Σέλα 3 έδρες και το αντιπολιτευόμενο “Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών”/ DPA 2 έδρες ).

Τα δύο “ορκισμένα” αντίπαλα σλαβικά κόμματα κατέλαβαν 100 έδρες: το VMRO-DPMNE 51 έδρες,και η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση 49 έδρες.

Σήμερα η ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις συνταγματικές προθεσμίες, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, θα πρέπει μέχρι σήμερα Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης  στον αρχηγό του κόμματος ή του συνασπισμού κομμάτων που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή από τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου.Ο  Γκ.Ιβάνοφ αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού στον αρχηγό του VMRO-DPMNE  Νίκολα Γκρούεφσκι. Ακολούθως, ο εντολοδόχος, εντός 20 ημερών πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση  της  κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.Εάν δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή περνάει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, δηλ.στον Ζόραν Ζάεφ.

Για την έγκριση  της κυβέρνησης από την Βουλή απαιτείται η συναίνεση τουλάχιστον 61 βουλευτών.   

Νίκος Φραγκόπουλος ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος