Κακλίκης: Ο κ. Ερντογάν δεν θα προχωρήσει πέραν κάποιου σημείου στις σχέσεις με τις ΗΠΑ (audio)

Κάθε συνάντηση των κυρίων Τσίπρα-Ερντογάν έχει τη σημασία της, αν και η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια δεν είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του κ. Ερντογάν. Αυτό εκτιμά ο κ. Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή  τόνισε ότι η δύναμη που αισθάνεται να έχει ο κ. Ερντογάν, του υπαγορεύει να μην βλέπει μεμονωμένα την Ελλάδα αλλά να την κοιτάζει σαν ένα μέρος του μεγάλου μωσαϊκού.  Ως προς τις επαφές του με την ελληνική πλευρά, οκ. Κακλίκης τόνισε ότι υπήρξε μία προσέγγιση πολύ καλύτερη από την περσινή και απ’ ότι φαίνεται συζητηθήκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις και παράλληλα και οι ευρωτουρκικές σχέσεις , και το προσφυγικό και φυσικά το Κυπριακό. Εκείνο που τράβηξε την προσοχή μου, επεσήμανε, είναι ότι συμφώνησαν, για πολλοστή φορά, να μειωθεί η ένταση στην περιοχή και να έχουν διαρκή επικοινωνία σε  κάθε επίπεδο και να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση όλων των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο κ. Κακλίκης χαρακτήρισε ως αρνητική, την επιμονή του κ. Ερντογάν στο θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών, για το οποίο ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας. Τόνισε όμως ότι κάθε τέτοια εξέλιξη, δηλ. επαφές στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο, μεταξύ των δύο χωρών, είναι ευτύχημα, γιατί αποφεύγονται τυχόν παρανοήσεις ή άλλες κινήσεις που δεν θα είναι για το καλό των δύο χωρών.

Ο κ. Κακλίκης δήλωσε ότι η Τουρκία νοιώθει σιγουριά πατώντας σε δύο βάρκες, αυτής της δύσης από τη μία μεριά, αλλά και της Ρωσίας κυρίως, από την άλλη, μέσω της οποίας κάνει τα θεατρικά της παιχνίδια της. Ο Ερντογάν επιχειρώντας να μεταλλάξει τη χώρα του σε περιφερειακή δύναμη με επιρροή, μετέρχεται τέτοια μέσα ώστε να δείξει ότι η Τουρκία είναι πραγματικά ανεξάρτητη και ακολουθεί μία γραμμή που δεν εξαρτάται από τι υπαγορεύουν οι δυτικοί και ειδικά οι ΗΠΑ. Στην ουσία πιστεύω ότι εάν τα πράγματα σκουρύνουν  θα επανέλθει στην αγκαλιά της δύσης και αυτή θα την δεχθεί με ανοιχτή αγκαλιά. Και με τις ΗΠΑ, θα φθάσει μέχρι ενός σημείου, από το οποίο και έπειτα δεν θα προχωρήσει.

Σχετικά με την ΠΓΔΜ και  το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, ο κ. Κακλίκης δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι πρόβλημα και φάνηκε και από τη φράση του Ζάεφ «βγείτε και ψηφίστε χωρίς αμφιβολία». Ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι αυτό που ακολουθεί του  δημοψηφίσματος έχει ενδιαφέρον. Πιστεύει ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ θα ψηφίσει θετικά για τη συνταγματική αναθεώρηση και ότι είναι μεγαλύτερες οι δυσκολίες όταν η συμφωνία έρθει στην Ελληνική Βουλή. Και αυτό γιατί  δεν  υπάρχει συναντίληψη σε σχέση με το συμφέρον της χώρας στις διεθνείς σχέσεις και τις γειτονικές και  γιατί υπάρχει και η κομματική οπτική και οι εσωτερικές φωνές. Οι παραινέσεις  της Δύσης προς την πλευρά των Σκοπίων, συνεκδοχικά αφορούν και την Ελλάδα γιατί ασφαλώς περιμένουν και από την Ελλάδα κάποια κίνηση, επεσήμανε ο κ. Κακλίκης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος