Αμερικανικές δυνάμεις ενδέχεται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και η CIA ενδέχεται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν βασανίζοντας κρατούμενους, κυρίως το διάστημα 2003-2004, εκτίμησε η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει «άμεσα» αν θα ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα μιας μακράς προκαταρκτικής έρευνας για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν από τον Μάιο του 2003, η εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα δήλωσε ότι «υπάρχει μια λογική βάση που επιτρέπει να πιστέψουμε» ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, η υπηρεσία Πληροφοριών CIA, οι Ταλιμπάν και οι σύμμαχοί τους καθώς και ο αφγανικός στρατός διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Για πρώτη φορά η Μπενσούντα αναφέρθηκε λεπτομερώς στις καταγγελίες «για βασανιστήρια και κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και στα μυστικά κέντρα κράτησης της CIA, κυρίως το 2003 και το 2004».

Στην ετήσια έκθεσή της για τις προκαταρκτικές έρευνες, απαραίτητο βήμα για την έναρξη επίσημης έρευνας, η εισαγγελέας επισημαίνει ότι τα μέλη του αμερικανικού στρατού επιδόθηκαν «σε πράξεις βασανιστηρίων, σε ακραία κακοποίηση και σε πλήγματα στην αξιοπρέπεια εναντίον τουλάχιστον 61 κρατούμενων στο αφγανικό έδαφος». «Τουλάχιστον 27 κρατούμενοι» υπέστησαν την ίδια κακοποίηση από μέλη της CIA στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Λιθουανία.

Οι καταγγελίες αυτές, τονίζει η Μπενσούνται, «δεν αφορούν μόνο μεμονωμένα περιστατικά».

Η ίδια εκτιμά ότι υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι τα εγκλήματα αυτά «διαπράχθηκαν σε εφαρμογή μίας ή περισσότερων πολιτικών που είχαν στόχο να αποσπάσουν πληροφορίες μέσω ανακριτικών τεχνικών που βασίζονταν σε ακραίες ή βίαιες μεθόδους με στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέρονται των ΗΠΑ στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν».

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον η CIA είχε λάβει άδεια από την κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους να χρησιμοποιεί ανακριτικές μεθόδους που είχαν χαρακτηριστεί «βελτιωμένες», μεταξύ αυτών και ο εικονικός πνιγμός.

Η CIA δεν έχει χρησιμοποιήσει τις μεθόδους αυτές από το 2007 και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις απαγόρευσε τον Ιανουάριο του 2009. Παρόλα αυτά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι δεν είναι αντίθετος σε αυτές τις τεχνικές. Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι ευθύνονται για τον θάνατο περισσότερων από 17.000 αμάχων, ενώ φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Η Μπενσούντα υπογράμμισε ότι θα αποφασίσει «άμεσα» αν θα ζητήσει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τα εγκλήματα που φέρεται να έχουν διαπράξει ο αμερικανικός στρατός και η CIA, αλλά και οι Ταλιμπάν και ο αφγανικός στρατός.

Αν τελικά αποφασίσει να το κάνει, θα πρόκειται για μια από τις πιο περίπλοκές και αμφιλεγόμενες έρευνες στην ιστορία του ΔΠΔ.

Μια τέτοια έρευνα ενδέχεται να εκθέσει για πρώτη φορά τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε μηνύσεις από το ΔΠΔ. Όμως η Ουάσιγκτον δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, και δεν είναι πιθανό Αμερικανοί στρατιώτες να βρεθούν κάποια στιγμή κατηγορούμενοι στο διεθνές δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος