Αντισυνταγματικό το μουσουλμανικό «αυτόματο» διαζύγιο στην Ινδία

Το τριπλό «τάλακ» το γνωστό σε όλους «σε χωρίζω, σε χωρίζω, σε χωρίζω» με το οποίο οι μουσουλμάνοι, βάσει της παράδοσης, μπορούν να πάρουν διαζύγιο από τη σύζυγό τους, κρίθηκε αντισυνταγματικό από  το  Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

Μεγάλη νίκη για τις μουσουλμάνες οι οποίες εδώ και καιρό κατήγγειλαν ότι το “τάλακ” παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα  τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν λόγο για αυτόματα διαζύγια μέσω επιστολής, Skype ή ακόμη και μέσω του Whatsapp. Έτσι αποφεύγονταν και οι έντονες αντιδράσεις από τις συζύγους.

«Το τριπλό τάλακ παραβιάζει το Κοράνι και τη σαρία. Δεν είναι μια θρησκευτική πρακτική και παραβιάζει τη συνταγματική ηθική», αποφάνθηκαν οι πέντε δικαστές που προέρχονται από τις επικρατέστερες θρησκείες της Ινδίας: τον ινδουισμό, το ισλάμ, τον χριστιανισμό, τον ζωροαστρισμό και τον σιχισμό.

Το κοσμικό κράτος στην Ινδία, όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας, θεωρεί όλες τις θρησκείες ίσες. Κάθε θρησκευτική κοινότητα τηρεί και εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες για θέματα όπως ο γάμος, το διαζύγιο και τα κληρονομικά. Έτσι δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για έναν ινδουιστή και έναν μουσουλμάνο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στήριζε την προσφυγή κατά του «τάλακ», εκτιμώντας ότι είναι αντισυνταγματικό και ότι προάγει τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Η μουσουλμανική κοινότητα αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο καθώς φοβάται ότι οι θρησκευτικές μειονότητες θα χάσουν τους ιδιαίτερους κανόνες τους και ότι θα υπερισχύσουν οι ινδουιστές, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος