Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ περιλαμβάνει και τους κατόχους πράσινης κάρτας (video)

Από το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσώπων από επτά χώρες περιλαμβάνονται και οι κάτοχοι της λεγόμενης πράσινης κάρτας, που τους καθιστά νόμιμους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ.

“Θα απαγορεύεται [η είσοδος] κατόχων πράσινης κάρτας”, ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, που ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει νέο διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων θυμάτων πολέμου.

H απόφαση του Αμερικανού προέδρου να “παγώσει” το πρόγραμμα υποδοχής μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες και να διακόψει την έκδοση βίζας, έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις, αλλά και συνέπειες.

Εφαρμόζοντας τους νέους κανόνες, αεροπορικές εταιρείες στην Αίγυπτο, στο Ιράν αλλά και σε άλλες χώρες απαγορεύουν ακόμη και σε όσους είχαν εξασφαλίσει βίζα να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Νέα Υόρκη δικηγόροι έκαναν αγωγή για να μπλοκάρουν την εφαρμογή του, εκπροσωπώντας δύο ιρακινούς που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με κανονική βίζα, αλλά τέθηκαν υπό κράτηση.

Τελικά, ο ένας από τους ιρακινούς πρόσφυγες που κρατείτο στο αεροδρόμιο JF Kennedy της Νέας Υόρκης, ο Χαμίντ Χαλίντ Νταρουίς, έγινε δεκτός στο αμερικανικό έδαφος χωρίς εξήγηση, ανακοίνωσε ο συνήγορός του Μαρκ Ντος. Οι δύο Ιρακινοί είχαν εργασθεί για την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ.

Το διάταγμα του Τραμπ έχει προκαλέσει απόλυτο χάος και έχει χωρίσει οικογένειες, δήλωσε ο Αμπεντ Αγιούμπ, νομικός και πολιτικός διευθυντής της Αμερικανο-Αραβικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων.

Σύμφωνα με το διάταγμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες απαγορεύεται η έκδοση αμερικανικής βίζας αλλά και η υποδοχή προσφύγων μουσουλμανικών χωρών όπως το Ιράν, η Συρία, το Ιράκ, το Σουδάν, η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη. Παράλληλα μειώνεται σε 50.000 ο αριθμός υποδοχής προσφύγων για το 2017. Ο Τραμπ τονιζει πως προτεραιότητα θα δοθεί σε Χριστιανούς πρόσφυγες.

Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την άμεση απόσυρση του διατάγματος.

Από τη Λισαβόνα και τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών, ο Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε την Ευρώπη να απαντήσει στα νέα αυτά δεδομένα με διάλογο αλλά μένοντας σταθερή στις θέσεις της.

Με την εφαρμογή μέτρων αμοιβαιότητας απάντησε το Ιράν «στην προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά του ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται», με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

Πηγή: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ