Ένας γαλλοκαναδός φοιτητής παραμένει ο μοναδικός ύποπτος για την επίθεση σε ισλαμικό τέμενος του Κεμπέκ. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον φόνο έξι ατόμων εκ προμελέτης, όπως τόνισαν οι αρχές του Καναδά χθες, σε ένα συμβάν που ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αποκάλεσε «τρομοκρατική επίθεση».

Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας, στον δράστη Αλεξάντρ Μπισονέτ, απαγγέλθηκαν επίσης πέντε κατηγορίες απόπειρας φόνου.

Μεταξύ των έξι ανδρών που σκοτώθηκαν στην επίθεση κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής ήταν ένας κρεοπώλης, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας φαρμακοποιός και ένας λογιστής, σύμφωνα με την αστυνομία και τα καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία αρνήθηκε να συζητήσει για τα πιθανά αίτια της επίθεσης στο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κεμπέκ. «Το θεωρούν ως συμβάν μοναχικού δράστη», είπε ανώνυμη πηγή.

Ένας άντρας μαροκινής καταγωγής που επίσης συνελήφθη, θεωρείται μάρτυρας, παρότι η εθνικότητά του δεν ήταν άμεσα γνωστή, είπε η πηγή.

Σε μήνυμά του, ο καναδός πρωθυπουργός τόνισε, «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή ήταν τρομοκρατική επίθεση». και απηύθυνε ένα προσωπικό μήνυμα στο ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους στον Καναδά: «Να ξέρετε ότι σας εκτιμούμε. Εμπλουτίζετε την χώρα που μοιραζόμαστε με αμέτρητους τρόπους. Αποτελεί το σπίτι σας. Το τρομερό χθεσινοβραδινό έγκλημα εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας αποτελεί πράξη τρομοκρατίας εναντίον του Καναδά και εναντίον όλων των Καναδών. Θα θρηνήσουμε μαζί σας. Θα σας υπερασπιστούμε. Θα σας αγαπάμε. Και θα σταθούμε δίπλα σας».

Στη βουλή, οι γερουσιαστές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα ενώ ο Τριντό είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην πόλη του Κεμπέκ το βράδυ της Δευτέρας, τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

Η επίθεση είναι ασυνήθιστη για την Πόλη του Κεμπέκ, η οποία έχει λίγο παραπάνω από μισό εκατομμύριο πληθυσμό, και η οποία έχει καταγράψει μόνο δύο φόνους για ολόκληρο το 2015. Οι μαζικές επιθέσεις σπανίζουν στον Καναδά, όπου οι νόμοι κατοχής όπλων είναι αυστηρότεροι από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτός από τα 6 άτομα που σκοτώθηκαν, 5 τραυματίστηκαν σοβαρά και 12 ελαφρά, είπε μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κεμπέκ.

Ο υπουργός Ομοσπονδιακής Ασφάλειας Ράλφ Γκουντέιλ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Οτάβα ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο «εθνικό επίπεδο κινδύνου από τρομοκρατική επίθεση» από την τωρινή μεσαία διαβάθμιση επειδή «δεν υπάρχει πληροφόρηση γνωστή στην κυβέρνηση του Καναδά η οποία οδηγεί σε αλλαγή (επιπέδου) αυτή τη στιγμή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τηλεφωνικά τον Τριντό για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και «προσέφερε ό,τι βοήθεια χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του Τριντό Κάμερον Αχμάντ.

Χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίθεση στο Κεμπέκ «αποτελεί μια φρικτή υπενθύμιση του γιατί πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, και γιατί λαμβάνει μέτρα ο πρόεδρος ενεργά, παρά παθητικά, όσον αφορά την ασφάλεια του έθνους μας».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: