Αρμακόλας: Προς όφελος της Ελλάδας η επιβίωση της κυβέρνησης Ζάεφ στην ΠΓΔΜ (audio)

Οι Σλαβομακεδόνες της ΠΓΔΜ είναι ακόμα δύσκολο να αποδεχτούν την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και ίσως αυτό αποτελεί το κύριο διακύβευμα στο επερχόμενο σχετικό δημοψήφισμα στα τέλη του μήνα υπογράμμισε ο κ. Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Για πολλά χρόνια πίστευαν ότι η ευρωπαϊκή τους πορεία και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την επίλυση του ονοματολογικού. Ο κ. Αρμακόλας επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να επιβιώσει η κυβέρνηση Ζάεφ ώστε να χτιστούν οι σχέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στην αλλαγή της συγκεκριμένης προσέγγισης από πλευράς Σλαβομακεδόνων. Ως προς την πρόταση για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου που προβλέπει την ανταλλαγή εδαφών ο κ. Αρμακόλας εκτιμά ότι πρόκειται για μία λύση που μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στην περιοχή ευρύτερα όσο και στην Ελλάδα. Στην πρώτη περίπτωση οι κίνδυνοι είναι ότι αλλάζει η πολιτική με την οποία προσεγγίζουν την περιοχή οι χώρες της Δύσης. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον καταλύεται η αρχή διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, τι εμποδίζει στο μέλλον τη σερβική δημοκρατία στη Βοσνία Ερζεγοβίνη να διακηρύξει την ανεξαρτησία της ή τι μπορεί να εμποδίσει στο μέλλον, εφόσον δεν ευοδώσει η Συμφωνία των Πρεσπών, τους Αλβανούς της δυτικής ΠΓΔΜ να ζητήσουν ένωση με το Κόσοβο καταλύεται η αρχή διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας ή ακόμα και τι εμποδίζει την Αλβανία να ζητήσει την ένωση με το Κόσοβο. Αυτό λοιπόν αποτελεί το πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή. Επομένως, ακόμα και αν φτάσουν οι δύο πλευρές Σερβία και Κόσοβο σε μία συμφωνία αν δεν αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα ενδέχεται να δημιουργήσει νέα αποσταθεροποίηση.

Ο κ. Αρμακόλας υπενθύμισε ακόμα ότι με τη Συμφωνία του Ντέϊτον του 1995 μπορεί να έληξε ο πιο αιματηρός πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά άφησε πολλά ζητήματα ανοιχτά όπως το Κοσοβαρικό που οδήγησε και στην εξέγερση των Κοσοβάρων το 1999. Ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια συμφωνία στην Ελλάδα, ο κ. Αρμακόλας υπογράμμισε ότι μία συμφωνία που θα προβλέπει ανταλλαγή εδαφών και διόρθωση συνόρων έρχεται σε αντίθεση με μία άλλη πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που συνοψίζεται στο όχι στην αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Επιπλέον, ο κ. Αρμακόλας σημειώνει ότι αυτή συμφωνία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από ελληνικής πλευράς διότι πιθανόν να έχει και κάποιες άλλες συνέπειες. Κατ΄ αρχάς η μία ελληνική θέση σχετικά με το θέμα δηλαδή η αμοιβαία αποδεκτή λύση έρχεται σε αντίθεση με μία άλλη ελληνική θέση και αυτή είναι η μη αλλαγή συνόρων. Επιπλέον, αν αυτή η συμφωνία δημιουργήσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή θα ανατρέψει δύο βασικούς στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: τη σταθερότητα στη περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Και τέλος ο κ. Αρμακόλας σημειώνει ότι αν υπάρξει μία διαίρεση του Κοσόβου και η κατά πλειοψηφία αλβανική κοσοβαρική κοινωνία μπει σε μία θέση θυματοποίησης χάνοντας εδάφη προκειμένου να επιτύχει την αναγνώριση του κράτους τότε είναι πιθανό το κράτος αυτό να αποδυναμωθεί περαιτέρω και να ενισχυθούν οι προς το παρόν αδύναμες στο εσωτερικό του φωνές που θέλουν μία ένωση με την Αλβανία.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος