Η προεκλογική ομιλία του προέδρου της Τουρκίας  στην Καλλίπολη και όσα είπε για τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς, προκάλεσαν οργή στις δύο χώρες και την άμεση αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του και ενώ μια γιγαντοθόνη στη σκηνή έδειχνε το απαγορευμένο βίντεο της επίθεσης στα δύο Τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, ανέφερε πως η επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 50 αθώων δεν ήταν μεμονωμένη πράξη αλλά προσχεδιασμένο έγκλημα. Κατηγόρησε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για αντι-ισλαμισμό και απείλησε τις δύο χώρες λέγοντας πως «όπως οι παππούδες σας γύρισαν πίσω σε φέρετρα μετά τη μάχη της Καλλίπολης στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ετσι θα συμβεί και τώρα σε όσους έρθουν με αντι-ισλαμικά αισθήματα».

Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Scott Morrison κάλεσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αυστραλία Korhan Karakoç για εξηγήσεις και αμέσως μετά δήλωσε πως δεν δέχεται ως επαρκείς τις «δικαιολογίες» -όπως τις χαρακτήρισε- που του παρουσίασε ο Τούρκος Διπλωμάτης.

«Περιμένω την άμεση ανάκληση των δηλώσεων και την Τουρκική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να ανασκευάσει τις ανακρίβειες που μετέδωσε για την Αυστραλιανή πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως αν αυτό δε συμβεί άμεσα τότε είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων».

Ο κ. Morrison, επικοινώνησε άμεσα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Bill Sorten, ο οποίος χαρακτήρισε «ανόητες» τις δηλώσεις Ερντογάν ενώ παράλληλα ο Αυστραλός Πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε επαφή με την ηγεσία της Νέας Ζηλανδίας για συντονισμένη αντίδραση στην Τουρκική πρόκληση.

«Είμαι προσβεβλημένος, βαθύτατα προσβεβλημένος από όσα αναληθή είπε ο Τούρκος πρόεδρος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αυστραλός Πρωθυπουργός πρίν την κλήση για εξηγήσεις που απέστειλε στον Πρέσβη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που καταγράφουν τα Αυστραλιανά ΜΜΕ, εξετάζεται μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο έκδοσης Ταξιδιωτικής Οδηγίας για όσους σκέπτονται να επισκεφθούν την Τουρκία, ειδικά για τις εκδηλώσεις στις 25 Απριλίου, οπότε έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η επέτειος της Μάχης της Καλλίπολης στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, γνωστή ως «η ημέρα των ANZAC» (ANZAC day).

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Μοιράσου το άρθρο: