B.Νετανιάχου: Το Ιράν ψεύδεται για τα πυρηνικά όπλα (video)

Εν αναμονή των “βαρυσήμαντων δηλώσεων” που είχε προαναγγείλει το Τελ Αβίβ, το Ιράν προειδοποίησε ότι έχει την τεχνική ικανότητα να παράγει ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνον που μπορούσε να παράγει πριν από την επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας για την περικοπή του πυρηνικού προγράμματός του, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την υποστήριξη του στις ΗΠΑ που απειλούν με νέες κυρώσεις την Τεχεράνη. «Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να σας πως ένα πράγμα: το Ιράν είπε ψέματα», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 και κατηγορώντας το Ιράν ότι συνεχίζει να έχει πυρηνικές φιλοδοξίες.

«Πρώτον, το Ιράν είπε ψέματα λέγοντας ότι δεν είχε ποτέ αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. 100.000 απόρρητα έγγραφα το αποδεικνύουν ότι είχε. Δεύτερον, ακόμα και μετά τη συμφωνία, το Ιράν συνέχισε να διευρύνει την τεχνογνωσία για τα πυρηνικά όπλα για χρήση στο μέλλον» υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Τρίτον, το Ιράν είπε ξανά ψέματα το 2015 όταν δεν υπήρξε ειλικρινές προς την IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) όπως του ζητείτο από τη συμφωνία για τα πυρηνικά».

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης μίλησε στην αγγλική γλώσσα και παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο που ισχυρίστηκε ότι δείχνουν τις μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως επίσης και ιρανικά έγγραφα και σχέδια για τη δημιουργία ατομικών όπλων.

«Αφού υπέγραψε τη συμφωνία του 2015, το Ιράν ενέτεινε τις προσπάθειές του να κρύψει τα μυστικά του έγγραφα» τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι το 2017 το Ιράν μετέφερε τα έγγραφά του για τα πυρηνικά όπλα σε μια μυστική τοποθεσία στην Τεχεράνη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνησε ότι το απόρρητο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό την κωδική ονομασία “Amad”, δεν εγκαταλείφθηκε επί της ουσίας το 2003.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει προθεσμία έως τις 12 Μαΐου στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες  προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» της συμφωνίας, σε διαφορετική περίπτωση θα ανακαλέσει την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Βάσει της συμφωνίας, που οδήγησε στην άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων το 2016, ο βαθμός εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν πρέπει παραμείνει γύρω στο 3.6%.

Το Ιράν σταμάτησε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο 20% και εγκατέλειψε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Aργότερα, το γραφείο του Νετανιάχου με ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι το Ισραήλ “θα στείλει τις ερχόμενες μέρες ομάδες επαγγελματιών για να κοινοποιήσουν στη Γερμανία και τη Γαλλία το λεπτομερές υλικό που το Ισραήλ κατέχει για τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο”.

Ο Νετανιάχου επίσης συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα μυστικά έγγραφα, υπογραμμίζεται.

Η Γερμανία θα εξετάσει τις πληροφορίες που παρουσίασε σήμερα το Ισραήλ για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, αλλά οι ανεξάρτητες επιθεωρήσεις πρέπει να διατηρηθούν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα είχε αμφιβολίες ότι το Ιράν διενεργούσε ένα αποκλειστικά ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Για αυτό το λόγο υπεγράφη η πυρηνική συμφωνία το 2015, που περιλάμβανε την εφαρμογή ενός πρωτόγνωρου, εξονυχιστικού και ισχυρού συστήματος παρακολούθησης από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA)», προσέθεσε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Σχετική είδηση: Ιράν: Ισραηλινή προπαγάνδα τα περί ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος