Χιλή: Η “μαύρη” επέτειος της δικτατορίας Πινοσέτ (video)

Η 11η Σεπτεμβρίου είναι μαύρη επέτειος για τη Χιλή. Ήταν το 1973 όταν ο Αουγούστο Πινοσέτ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ανέτρεψε με πραξικόπημα τον Σαλβαδόρ Αλιέντε -πρώτο σοσιαλιστή Πρόεδρο.

Με τη στήριξη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων η Χιλή στις 4 Σεπτεμβρίου του 1970 θα εκλέξει τον πρώτο σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας τον Σαλβαντόρ Αλιέντε. Τον μαρξιστή επαναστάτη, γιατρό στο επάγγελμα και φίλο του Φιντέλ Κάστρο.

Από νωρίς συγκρούσθηκε με τα ντόπια και ξενόφερτα συμφέροντα. Στο επίκεντρο της πολιτικής του οι σαρωτικές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με κρατικοποίηση εταιρειών, αναδιανομής γης, αυξήσεις μισθών και ενίσχυση της Παιδείας και της Υγείας.

Οι Aμερικανοί ανησυχούν για την αύξηση της δημοτικότητας του Αλιέντε. Απεργάζονται σενάρια ανατροπής. O Αλιέντε προσφεύγει σε εκλογές και το Μάρτιο του 1973 κερδίζει εκ νέου με ποσοστό 44%. Τρείς μήνες αργότερα γίνεται απόπειρα πραξικοπήματος, το οποίο αποτυγχάνει.

Τον στρατηγό Πράτς που απέκρουσε το πραξικόπημα θα διαδεχτεί ο Αουγκούστο Πινοσέτ. Εν μέσω απεργιών ο Αλιέντε προκηρύσσει δημοψήφισμα. Ο Πινοσέτ με τις ευλογίες του Κίσσινγκερ και της CIA βάζει μπρος το σχέδιο ανατροπής. Καταλαμβάνει το Βαλπαραΐσο, το κυριότερο λιμάνι της χώρας, βομβαρδίζοντας ραδιοφωνικούς σταθμούς

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Σεπτεμβρίου 1973. Το πρόεδρο μέγαρο «Λα Μονέντα» βομβαρδίζεται από μαχητικά και παραδίδεται στις φλόγες. Ο Αλιέντε με το όπλο στο χέρι αντιστέκεται, λίγες ώρες αργότερα θα βρεθεί νεκρός.

Η Χιλή μπήκε σε ένα βαθύ φασιστικό σκοτάδι που κράτησε πάνω από 17 χρόνια. Δολοφονίες, μαζικές εκτοπίσεις και φυλακίσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Στη Χιλή του Πινοσέτ η Σχολή του Σικάγου και ο επικεφαλής της Μίλτον Φρίντμαν θα εφαρμόσει μια θεραπεία-σοκ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την περικοπή δημοσίων δαπανών που οδήγησε σε μια από τις χειρότερες σιτιστικές κρίσεις της χώρας. Θα εφαρμόσει επίσης το περιβόητο τριφασικό ασφαλιστικό μοντέλο με συντάξεις πείνας.

45 χρόνια μετά επίκαιρη παραμένει η φράση του Αλιέντε «η ιστορία είναι δική μας. Γράφεται από τους λαούς. H πρόοδος της κοινωνίας δεν σταματά με εγκλήματα”.

Τα εγκλήματα του Πινοσέτ τα έχει καταγράψει η ιστορία όπως και τα στυγνά οικονομικά μοντέλα που εφάρμοσε ο Πινοσέτ, τα οποία βρίσκουν ακόμα θιασώτες στις μέρες μας, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος