Πώς ένα οινοποιείο μπορεί να συμβάλει στην σωστή διαχείριση των αποθεμάτων νερού μιας χώρας;  ‘Ενα από τα μεγαλύτερα Κτηματα της Χιλής δίνει το παράδειγμα.

Η Χιλή αποτελεί μια από τις καλύτερες σε ποιότητα οινοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο, και όχι τυχαία. Η ιδιαίτερη τοποθεσία της και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της, την καθιστούν ιδανική για την καλλιέργεια αμπελώνων, καθώς δεν εμφανίζονται καιρικά φαινόμενα ή ασθένειες που να δυσχεραίνουν  την υγιή ανάπτυξή τους ( όπως ο περονόσπορος και η φυλλοξήρα).

Παρόλα αυτά, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ξηρασία, η οποία τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει ενταθεί σημαντικά. Στοιχεία δείχνουν ότι το 73% του- σπάνιου πλέον- νερού που παρέχει η Χιλή χρησιμοποιείται σε αγροτικές εργασίες, ενώ μόλις το  6% καταναλώνεται από τα νοικοκυριά.

Μια καινοτόμα λύση για τον περιορισμό της σπατάλης του νερού στην Χιλή έρχεται να δώσει ένα από τα πιο δημοφιλή οινοποιεία της χώρας, το οινοποιείο «Montes».

Από το 2009 οι ιδιοκτήτες του έχουν επιδοθεί στην έρευνα και στην ανάπτυξη προγραμμάτων για την διαχείριση του νερού. Μέσα από μια σειρά μελετημένων πρακτικών, όπως το “Dry Farming”, κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωση του νερού για την άρδευση των αμπελώνων στο 70%, ποσοστό που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση νερού 20.000 ανθρώπων.

Το Dry Farming” συνίσταται στην ελαχιστοποίηση της άρδευσης στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα (σε ορισμένες περιπτώσεις και μηδενικά) , που επιτρέπει την πιο «φυσιολογική» ανάπτυξη των αμπελώνων.

 

Αναφερόμενος στην διαδικασία ο Pedro Brancoli, υπεύθυνος εξαγωγών του οινοποιείου, επισημαίνει ότι παρόλο που την πρώτη χρονιά της εφαρμογής του “Dry Farming” οι αμπελώνες δεν παρήγαγαν σταφύλια, τις επόμενες χρονιές η παραγωγή βελτιώθηκε σημαντικά καθώς οι ρίζες των αμπελώνων αναγκάστηκαν να φτάσουν πιο βαθιά στην γη για να βρούνε νερό. Άμεσο αποτέλεσμα ήταν και η μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα. Τα σταφύλια και κατ’ επέκταση το κρασί απέκτησαν έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και πιο πλούσιο άρωμα.  Η ποσότητα των σταφυλιών που παράγουν τα αμπέλια στο συγκεκριμένο αμπελώνα όπου εφαρμόστηκαν οι μέθοδοι είναι μικρότερη. Όμως η βελτίωση της ποιότητας ήταν το μεγάλο ζητούμενο για αυτή την προσπάθεια που μέχρι τώρα κρίνεται επιτυχημένη.

Πηγή: Montes

Παράλληλα, έχουν επενδύσει πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια σε ένα σύστημα αδιάβροχης «γεωμεμβράνης»  για την αποτροπή διαρροών νερού από τις δεξαμενές τους που μέχρι τώρα τους στοίχιζε τουλάχιστον 7 λίτρα νερού το δευτερόλεπτο.  Επιπλέον πρακτικές που χρησιμοποιούνται από το οινοποιείο είναι: ένα βιολογικό σύστημα φιλτραρίσματος χρησιμοποιώντας σκουλήκια, για την παραγωγή νερού από βιομηχανικά λύματα και προγράμματα προστασίας των γύρω δασών προκειμένου να βοηθήσουν το φυσικό κύκλο του νερού.

Πηγή: Montes

Όλα τα παραπάνω, παρόλο που συμβάλουν στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας κρασιού αποσκοπούν κυρίως στην προστασία του νερού και κατ’ επέκταση του περιβάλλοντος. Όπως, αναφέρει ο κ. Brancoli οι πρακτικές που ακολουθεί το οινοποιείο θα έχουν σημαντικότατες μακροπρόθεσμες συνέπειες για την κοινότητα, την οποία φροντίζουν με κάθε τρόπο. «Γνωρίζουμε όλους τους εργαζομένους μας και όλη την οικογένειά τους, άρα και όλη την κοινότητα και εκείνοι , πραγματικά, το εκτιμούν (την προσπάθεια για την προστασία του
νερού)», αναφέρει.

H κοινωνική υπευθυνότητα είναι ακόμα ένας τομέας στον οποίο το οινοποιείο Montes διακρίνεται. Ο Aurelio Montes, ένας εκ των ιδρυτών, χαρακτηρίζεται για την εγγύτητα που επιδιώκει με τους εργαζόμενους του. Μάλιστα, το οινοποιείο ωθεί τους εργαζόμενους να τελειώσουν τις σπουδές τους και στηρίζει γειτονικά σχολεία βελτιώνοντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν στους μαθητές τους. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει τις συζύγους των εργαζομένων προσφέροντάς , μέσω εργαστηρίων, δεξιότητες με τις οποίες μπορούν να φτιάχνουν αντικείμενα που έπειτα εμπορεύονται.   Η όλη προσπάθεια ανήκει σε ένα ευρύτερο κίνημα των οινοπαραγωγών της Χιλής, που έχει ως σκοπό την προώθηση της βιωσιμότητας. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 83 μικρά και μεγάλα οινοποιεία της χώρας, έχοντας ως όραμα μέχρι το 2025 να εφαρμόζουν αποκλειστικά και μόνο δράσεις με γνώμονα την περιβαλλοντική και κοινοτική προστασία.

Της Ελευθερίας Τσαλίκη 

Μοιράσου το άρθρο: