Τίποτα δεν απέκλεισε στην ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Και για περιορισμένη επαναφορά της θανατικής ποινής  έκανε λόγο και επίδειξη αδιαφορίας για τις «κοκκινες γραμμές»  της Ε.Ε επέδειξε, αλλά και για την ελευθερία του τύπου δεν φάνηκε να  έχει διαφορετική προσέγγιση απ’ ότι ισχύει μέχρι σήμερα.

Στις αλλαγές που προτείνει –με τις οποίες θα εγκαθιδρυθεί εκτελεστική προεδρία– και είναι έτοιμος να υποβάλει το πακέτο (των συνταγματικών αλλαγών) στο Κοινοβούλιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να μπορεί να νομοθετήσει «περιορισμένη» επαναφορά της θανατικής ποινής, αν επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός για το θέμα αυτό  και διευκρίνισε ότι οποιοδήποτε μέτρο για τη θανατική ποινή δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά. Φυσικά δεν επεκτάθηκε για το τι είδους συμβιβασμός μπορεί να χρειάζεται  αλλά προσβλέπει πάντα στην υποστήριξη της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης .

Σε ένα «κρεσέντο» της ομιλίας του είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει σεβασμό για την «κόκκινη γραμμή» της Ευρώπης σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της σύλληψης δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet.

«Οι φίλοι μας Ευρωπαίοι αναφέρουν πάντα την ελευθερία του Τύπου στα βήματά μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», είπε  ο Τούρκος πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα ελευθεροτυπίας στη χώρα.

Μόλις  ένα 24ωρο πρίν , Η αστυνομία συνέλαβε χθες τον διευθυντή και στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τους οποίους κατηγορεί ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως οι συλλήψεις σημαδεύουν το πέρασμα «άλλης μιας κόκκινης γραμμής» κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: