Μόνος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος AKP στο συνέδριο της ερχόμενης Κυριακής θα είναι ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου και υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πρόκειται να διαδεχθεί τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης και στην πρωθυπουργία της Τουρκίας.

«Σε πλήρη αρμονία με τον πρόεδρο»

Ο Γιλντιρίμ, συνιδρυτής του AKP και συνεργάτης του Ερντογάν από το 1994, θεωρείται σίγουρο πως θα στηρίξει τον στόχο του Ερντογάν για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα, κίνηση που οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι θα επιφέρει ενίσχυση του αυταρχισμού.

«Και τώρα, τόπο στο προεδρικό καθεστώς!», είχε δηλώσει ο Γιλντιρίμ λίγο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Νταβούτογλου, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση στις αρχές Μαΐου, λόγω διαφωνιών με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε: «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, εργαζόμενοι σε πλήρη αρμονία πρωταρχικά με τον ιδρυτή πρόεδρο και ηγέτη μας και στη συνέχεια με τους συναδέλφους μας μέσα στις τάξεις του κόμματός μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους της μεγάλης Τουρκίας μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διορισμός του ήταν το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων ανάμεσα σε 800 σημαντικά μέλη του AKP.

Μετά την επιλογή Γιλντιρίμ, ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά στο επόμενο βήμα.

Αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ψηφοφορία αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προβλέπει την άρση της ασυλίας βουλευτών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις εναντίον 50 Κούρδων βουλευτών.

Ο 60χρονος Γιλντιρίμ είναι ο αρχιτέκτονας των μεγάλων έργων υποδομών που έχει εγκαινιάσει ο ισχυρός άνδρας της χώρας.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/TOLGA BOZOGLU

Μοιράσου το άρθρο: