Διάγγελμα προς το έθνος θα απευθύνει την επόμενη εβδομάδα η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι σχετικά με την κρίση στις δυτικές επαρχίες που έχει ωθήσει στην έξοδο προς το γειτονικό Μπανγκλαντές 379.000 Ροχίνγια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι «θα μιλήσει για την εθνική συμφιλίωση και την ειρήνη» στο διάγγελμα που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση στις 19 Σεπτεμβρίου, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζάου Χτάι.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 379.000 Ροχίνγια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, για να γλιτώσουν από την καταστολή που ασκεί ο στρατός της Μιανμάρ μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν αντάρτες Ροχίνγια.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι δέχεται σφοδρή κριτική από τη διεθνή κοινότητα για τη σιωπή που έχει τηρήσει όσον αφορά την τύχη αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας της.

Οι πρόσφυγες φτάνουν στο Μπαγκλαντές εξουθενωμένοι και πεινασμένοι, αφού αναγκάζονται να περπατούν πολλές ημέρες υπό βροχή. Οι τοπικές αρχές αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί δυσκολεύονται να προσφέρουν βοήθεια σε αυτή την ανθρωποθάλασσα.

Η Σου Κι, το πρώην σύμβολο του δημοκρατικού αγώνα της Μιανμάρ κατά της στρατιωτικής χούντας, ακύρωσε το ταξίδι που θα πραγματοποιούσε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει απόψε στις 22.00, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητήσει το θέμα των Ροχίνγια.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Φόβοι για γενοκτονία των Ρονχίγια στα σύνορα Μιανμάρ-Μπαγκλαντές (video)

Μοιράσου το άρθρο: