Ανταλλαγή πυρών Ιράν-Ισραήλ στη Συρία – Παγκόσμια ανησυχία (video)

Επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Τεχεράνη εξαπέλυσε τη νύχτα επίθεση από το έδαφος της Συρίας κατά του Ισραήλ που απάντησε βομβαρδίζοντας υποδομές των Ιρανικών δυνάμεων στη Συρία. Για έναν ιδιότυπο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο έκανε λόγο ο Ασαντ με συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους αντιμετώπισαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όμως κάποιοι από αυτούς έφθασαν στον στόχο τους, μετέδωσε την Πέμπτη το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Οι ισραηλινοί πύραυλοι στοχοθέτησαν συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ της επαρχίας Κουνέιτρα, αλλά και στη Χομς, καθώς επίσης τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, ανέφεραν συριακά κρατικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ισραηλινός στρατός έπληξε σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στη νότια Συρία σε αντίποινα για τις νυχτερινές εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον θέσεών του στα Υψίπεδα του Γκολάν. “Δεν πρέπει να ξεχνούν την παροιμία που λέει, αν πέσει πάνω μας βροχή, η καταιγίδα θα πέσει πάνω σε εσάς», τόνισε ο Λίμπερμαν προσθέτοντας: “Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το κεφάλαιο και να έχουν όλοι πάρει το μήνυμα».

https://twitter.com/BeirutSuburbs/status/994352968802717696

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 23 ένοπλοι, πέντε Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα, ενώ κατηγόρησε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος συνιστούν μια «νέα φάση» στον πόλεμο στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών: «Αυτή η πολεμοχαρής στάση της σιωνιστικής οντότητας το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει τις εντάσεις στην περιοχή και να απειλήσει, κατά συνέπεια, τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε 28 αεροπλάνα και έριξε 70 πυραύλους και διευκρινίζει ότι οι μισοί από τους πυραύλους καταστράφηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

Το πρωί της Πέμπτης, η Μόσχα κάλεσε το Ιράν και το Ισραήλ να δείξουν “αυτοσυγκράτηση”, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της.

Καταδικάζουν την ιρανική επίθεση Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες του ιρανικού καθεστώτος από τη Συρία εναντίον ισραηλινών πολιτών και υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση για να αμυνθεί», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ανάπτυξη από το ιρανικό καθεστώς επιθετικών συστημάτων ρουκετών και πυραύλων στη Συρία με στόχο το Ισραήλ είναι μια απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», προστίθεται στη ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται πως το ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «φέρει πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των απερίσκεπτων ενεργειών του και τους καλούμε, καθώς και τις πολιτοφυλακές-αντιπροσώπους τους, της Χεζμπολάχ περιλαμβανομένης, να μην προχωρήσουν περισσότερο στις προκλήσεις».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τις ιρανικές επιθέσεις και κάλεσε την Ισλαμική Δημοκρατία να απόσχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή: «Υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

Το Παρίσι ζήτησε από το Ιράν να αποφύγει κάθε «στρατιωτική πρόκληση» και προειδοποιεί «ενάντια σε κάθε πειρασμό για περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται «η ανάγκη όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

«Για αυτό το λόγο (η Γαλλία) επιθυμεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με το Ιράν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η οποία θα περιλαμβάνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, το βαλλιστικό του πρόγραμμα και την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, αναφορικά με την αμερικανική απόφαση αποχώρησης από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την επιθυμία που ήδη έχει εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να εργαστεί για μια «μεγαλύτερη» συμφωνία με την Τεχεράνη.

Τις επιθέσεις των ιρανικών δυνάμεων ενάντια σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν καταδίκασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και κάλεσε το Ιράν να συμβάλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Παράλληλα δήλωσε στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί ότι στηρίζει τη διατήρηση της ΚΟΣΔ, εφόσον η Τεχεράνη τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις.

Συνέντευξη Μπασάρ Αλ Ασάντ

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, μιλώντας αποκλειστικά στον Αλέξη Παπαχελά για την Καθημερινή, αναφέρει πως ο μόνος λόγος που έχει αποφευχθεί μια ολοκληρωτική κλιμάκωση στη Συρία είναι η σύνεση που δείχνουν οι Ρώσοι…

«Ίσως δεν πρόκειται για έναν πλήρη τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ωστόσο είναι ήδη ένας παγκόσμιος πόλεμος, με τρόπο διαφορετικό από τον πρώτο και τον δεύτερο. Ίσως δεν είναι πυρηνικός, αλλά σίγουρα πρόκειται για κάτι παραπάνω από ψυχρό πόλεμο και κάτι λιγότερο από πλήρη πόλεμο. Ελπίζω πραγματικά να μη δούμε καμία άμεση σύγκρουση ανάμεσα στις υπερδυνάμεις, διότι σε αυτή την περίπτωση θα τεθούν τα πράγματα εκτός ελέγχου για τον υπόλοιπο κόσμο.»

«Να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία»

Οι δυνατότητες που έχει η Μόσχα να ασκήσει επιρροή στην Τεχεράνη ώστε να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε στις συνομιλίες που είχε στην Μόσχα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μάας με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή.

«Για μας και για τους εταίρους μας την Γαλλία και την Βρετανία είναι καθοριστική η πλήρης τήρηση ή μη τήρηση εκ μέρους του Ιράν των περιορισμών και δεσμεύσεων που ισχύουν, ώστε να Ιράν να παραμείνει στο πλαίσιο αυτή της συμφωνίας (σ.σ: για το πυρηνικό πρόγραμμα) δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε το κατά πόσο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει επιρροή στο Ιράν στο πλαίσιο αυτό».

“Νύχτα πολέμου με πιθανή κλιμάκωση”

Πόλεμο με το Ιράν έχει επιλέξει ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, που υπεραμυνόταν και του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής Αλέξανδρος Κούτσης, σύμφωνα με τον οποίο “η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε στο σενάριο στρατιωτικής δράσης να εμπλακούν το Ισραήλ και  τα κράτη του Κόλπου”, ενώ η επαναφορά της μοναρχίας είναι “στα σχέδια της επόμενης ημέρας για το Ιράν”.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν.

Σύμφωνα με το SANA, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια νύχτα την ισραηλινή επικράτεια. Κατά το συριακό πρακτορείο, ισραηλινά αεροσκάφη βάλλουν πάνω από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη στοχοθετώντας μεταξύ άλλων την πόλη Μπάαθ, στην επαρχία Κουνέιτρα.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ιχμπαρίγια μεταδίδει απευθείας πλάνα από τις συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας καθώς ανοίγουν πυρ για να αναχαιτίσουν τους ισραηλινούς πυραύλους.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/994356213717655552

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι ρουκέτες εξαπολύθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από άνδρες της ιρανικής ταξιαρχίας Αλ Κουντς εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στο Γκολάν, που ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, την επίλεκτη δύναμη του ιρανικού καθεστώτος.

Ο στρατός του Ισραήλ, προειδοποιεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο απειλώντας την εθνική ασφάλεια.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διατείνεται ότι το Ισραήλ θα είναι ο βασικός στόχος του Ιράν εάν αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Έχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές στη Συρία, ενώ συντάχθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ,  εναντίον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν (1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που είχε καταλάβει το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί πάντα τμήμα της Συρίας την περιοχή αυτή. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον συριακό έλεγχο. Η Συρία και το Ισραήλ παραμένουν μέχρι και σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ιράν: Δεν επιθυμούμε «νέες εντάσεις» στην περιοχή

Η Τεχεράνη δεν επιθυμεί «νέες εντάσεις» στην Μέση Ανατολή δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, χωρίς να αναφερθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία.

«Το Ιράν πάντα επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή, προσπαθώντας να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα», τόνισε ο Ροχανί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής προεδρίας.

ΗΠΑ: Συνέχιση των επιθέσεων

Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί οι επιθεωρήσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις να συνεχιστούν παρά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αναμένουμε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόσθετο πρωτόκολλο και να συνεργαστεί με τον IAEA, είτε (η συμφωνία) διατηρηθεί είτε όχι», δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε  με ανακοίνωση που εξέδωσε, “τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη” στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει “σε μια πολιτική λύση” και να “αναλάβει τις ευθύνες του” όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε “πολύ ανησυχητικές” τις αναφορές για τα ιρανικά πλήγματα, προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται.

H Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW και το ARD, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι η αυτή η συμφωνία χρήζει συμπλήρωσης, σε ό,τι αφορά τον καλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων του Ιράν στα πυρηνικά για το διάστημα μετά το 2025, τις βαλλιστικές του δραστηριότητες στην περιοχή και επίσης σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές του δραστηριότητες κυρίως σε σχέση με το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και το Λίβανο. Η πρόταση που έκανα στον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν να μην ακυρώσει όλη τη συμφωνία, αλλά σε περίπτωση που είχε κάποια ανησυχία, να αφήσει τουλάχιστον το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Αποφάσισε να αυξήσει τις εντάσεις για να επιδιώξει, όπως τουλάχιστον εγώ πιστεύω, κάτι ευρύτερο».

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει “πολύ επικίνδυνη” λόγω της συγχώνευσης του συριακού και του ιρανικού ζητήματος.

Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικάτις προοπτικές της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν, την οποία αποκάλεσαν “λάθος”, όπως ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση.

“Και οι δύο ηγέτες, επισημαίνοντας τη σφαλερότητα αυτής της απόφασης, τόνισαν ότι η συμφωνία είναι μια διπλωματική επιτυχία και πρέπει να διαφυλαχθεί”, τόνισε η ίδια πηγή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Deutsche Welle, ARD

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος