ΕΕ-ΗΠΑ εξετάζουν επιβολή κυρώσεων στο στρατό της Μιανμάρ για τους Ροχίνγκια

Tο ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις εξετάζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εναντίον των επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ εξαιτίας της επιχείρησης που διεξάγει στην Πολιτεία Ραχίν με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια να έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, δήλωσαν αξιωματούχοι που έχουν γνώση του θέματος.

Δεκάδες διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον, τη Γιανγκόν και την Ευρώπη επεσήμαναν ότι κυρώσεις εις βάρος ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται σε απάντηση στην κρίση.

Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ίσως να αποφασίσουν να μην δράσουν αμέσως, επεσήμαναν οι πηγές. Επίσης γίνονται συζητήσεις για την αύξηση της βοήθειας που παρέχεται στην Πολιτεία Ραχίν.

Η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων αποδεικνύει πως η δραματική έξοδος των δεκάδων χιλιάδων Ροχίνγκια ασκεί πίεση στους Δυτικούς να αναλάβουν δράση.

Αν και μέχρι στιγμής οι επικρίσεις έχουν στόχο κυρίως την ηγέτιδα της Μιανμάρ, τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, λίγοι Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι υπάρχει κάποια άλλη προσωπικότητα που μπορεί να αναλάβει τη θέση αυτή. Η Σου Κι εξάλλου δεν ελέγχει τον στρατό, που εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στη χώρα βάσει του Συντάγματος.

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσει την κατάσταση στη Μιανμάρ στις 16 Οκτωβρίου, αν και δεν αναμένεται να ληφθούν τότε αποφάσεις.

Παράλληλα ο ΟΗΕ πιέζει να αποκτήσει πρόσβαση και σε άλλες περιοχές της Πολιτείας Ραχίν, όπου παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια. Το πώς θα απαντήσει η Μιανμάρ στην έκκληση αυτή θα κρίνει και την αντίδραση της Δύσης.

Η ΕΕ ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στη Μιανμάρ το 2012 αφού ο στρατός υποχώρησε από την άμεση διακυβέρνηση της χώρας και ξεκίνησε η δημοκρατική μετάβαση που έφερε τη Σου Κι στην εξουσία. Το εμπάργκο στην πώληση όπλων που αποφασίστηκε το 1990 εξακολουθεί να ισχύει. Το ίδιο έχουν πράξει και οι ΗΠΑ, με την άρση των κυρώσεων, αλλά τη διατήρηση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη Μιανμάρ.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας πιέζει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση που θα καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Μπανγκλαντές: 12 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι Ροχίνγκια σε ναυάγιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος