Έκρηξη ηφαιστείου διώχνει χιλιάδες Φιλιππινέζους από τα σπίτια τους

Χιλιάδες Φιλιππινέζοι συνεχίζουν να φεύγουν από τα σπίτια τους μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοίνωσαν σήμερα ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στην περιοχή του Μαγιόν, του πιο ενεργού ηφαιστείου της χώρας, δύο εβδομάδες αφότου αυτό “ξύπνησε” σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων περισσότεροι από 56.000 κάτοικοι, έχουν ήδη φύγει από τη ζώνη που διέταξαν οι αρχές να εκκενωθεί γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου. Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας οι άστεγοι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 61.000.

Όλοι συνωστίζονται σε σχολεία και καταφύγια, όπου κοιμούνται στο έδαφος και όπου μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 50 άτομα.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για αγρότες και τις οικογένειές τους. Αυτοί ζουν τώρα με τα τρόφιμα που τους παρέχουν οι αρχές και οι οργανώσεις αρωγής. Ο Ερυθρός Σταυρός τους παρέχει πόσιμο νερό και προϊόντα ατομικής υγιεινής.

“Ο αριθμός αυτών που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους έχει αυξηθεί πάρα πολύ” από τη Δευτέρα που διευρύνθηκε στα 9 χιλιόμετρα η ζώνη αυτή η οποία πρέπει να εκκενωθεί, δήλωσε η Ροζ Ριβέρο, τοπική υπεύθυνη του Ερυθρού Σταυρού

“Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των εκρήξεων του Μαγιόν, αυτοί θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε τρεις με τέσσερις μήνες“, σημείωσε επίσης.

Το ηφαίστειο αυτό έχει εκραγεί 51 φορές τα 400 τελευταία χρόνια. Το 1814, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι θάφτηκαν στη λάβα του, η οποία κατέστρεψε την πόλη Καγκσάουα. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Νοτιοκορεάτες σπεύδουν στην περιοχή για να δουν από κοντά την έκρηξη του ηφαιστείου, δήλωσαν παράλληλα κάποιοι ξενοδόχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος