«Να γνωρίζετε ποια είναι η θέση σας». Με αυτήν την απάντηση του ο Ερντογάν προς τους διεθνείς παρατηρητές, επιβεβαιώνει την ποιότητα σχέσης που θέλει να έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας με την Ευρώπη. Απαντά με απαξιωτικά σχόλια προς τον ΟΑΣΕ, σημειώνοντας ότι τις εκθέσεις αυτές, δεν τις βλέπει, ούτε τις ακούει η Άγκυρα. Ταυτόχρονα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν».

Πόλωση και διχασμός

Από το πολυσυζητημένο νέο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, μίλησε σήμερα το απόγευμα σε οπαδούς του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγγίπ Ερντογάν. Στην ομιλία του που ξεκίνησε και πάλι με αναφορά στην θανατική ποινή, έστρεψε τα βέλη του στην επιτροπή του ΟΑΣΕ που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα κατώτερο των διεθνών κριτηρίων.

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ’ όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».

epa05912202 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R), Energy Minister Berat Albayrak (L) and Turkish parliamentary speaker Ismail Kahraman (C) greet people after praying at Eyup Sultan mosque, Istanbul, Turkey 17 April 2017. Media reports Turkish President Erdogan won a narrow lead of the 'Yes' vote in unofficial results, 17 April 2017. The proposed reform, passed by Turkish parliament on 21 January, would change the country's parliamentarian system of governance into a presidential one, which the opposition denounced as giving more power to Turkish President Erdogan. EPA/SEDAT SUNA
EPA/SEDAT SUNA

Ο κ. Ερντογάν αφού πρόσθεσε ότι οι αντίπαλοι του είπαν ψέμματα για την Αναθεώρηση, σημείωσε τα θετικά του νέου Συντάγματος, λέγοντας πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, η Βουλή, με τον αυξημένο κατα 50, αριθμό βουλευτών θα είναι νομοθετικά ακόμη πιο ισχυρή.

Ανοιχτός σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Συνέχισε κατηγορώντας την Ε.Ε. που έχει την Τουρκία μισό αιώνα -όπως τόνισε- στο θάλαμο αναμονής, υπενθύμισε το Μπρέξιτ και είπε πως δεν θα αποφύγει να κάνει και ένα δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, «αρκεί να μας ενημερώσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων εάν αυτό χρειαστεί.

«Μπορούμε να απευθυνθούμε στο λαό μας και να υπακούσουμε στην απόφασή του» είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

EPA
EPA

Mόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα κατά την επιστροφή του στην τουρκική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, πλήθος υποστηρικτών του τον υποδέχθηκε. Ενώπιόν τους ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι «τα πράγματα (θα πάνε) καλύτερα» αφού τεθεί σε ισχύ η συνταγματική αναθεώρηση.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία προκειμένου να εφαρμοστεί η συνταγματική αναθεώρηση αρχής γενομένης από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταδίκασε τη «νοοτροπία των σταυροφόρων» που έχει η Δύση, αφού Ευρωπαίοι παρατηρητές άσκησαν αυστηρή κριτική στις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

«Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» τόνισε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους, απαντώντας στις επικρίσεις των παρατηρητών.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, η αυτοκινητοπομπή του οποίου διέσχισε τους δρόμους της Άγκυρας με κατεύθυνση το προεδρικό μέγαρο, υπό τις επευφημίες χιλιάδων ανθρώπων που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια κατά μήκος της διαδρομής για να τον χαιρετίσουν, δεν έδωσε από την άλλη καμία απάντηση στις κατηγορίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Αψηφώντας τις σφοδρές επικρίσεις, το κυβερνών κόμμα ήδη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στα τέλη Απριλίου στον Ερντογάν να επιστρέψει στους κόλπους του, κάτι που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, αφού έως σήμερα ο πρόεδρος δεν μπορούσε να είναι μέλος ενός κόμματος.

Σάλος με βίντεο νοθείας
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατειλημμένη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του αντέδρασε στην έκθεση της επιτροπής των διεθνών παρατηρητών που υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο, ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων. Και τονίζει ότι, με λύπη διαπιστώνει τις πολιτικού περιεχομένου καταγγελτικές εκφράσεις, στην συνέντευξη τύπου και την πρώτη έκθεση. Η επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.

Η αποστολή των παρατηρητών από το 47μελές Συμβούλιο της Ευρώπης επισήμανε ότι το δημοψήφισμα ήταν μια άνιση εκλογική αναμέτρηση.

«Κατά βάση, οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο ο διευθυντής του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, λίγο πρίν από το δημοψήφισμα δείχνει ότι η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατηλειμμένη και δεν λαμβάνει υπ’ όψη της αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εν λόγω έκθεση πρώτων παρατηρήσεων είναι προβολή αυτής της μεροληπτικής και προκατηλειμμένης προσέγγισης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η συζήτηση για την επόμενη μέρα – Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ήδη στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, αφού η Αναθεώρηση αποτελεί μόνο το πλαίσιο και θα χρειαστεί τώρα μια διαδικασία για τους νέους εφαρμοστικούς νόμους του Προεδρικού συστήματος.

Προς το παρόν το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία αποφάσισε να παρατείνει κατά 3 μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης,την τρίτη κατά σειρά παράταση του εν λόγω μέτρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Νομικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν τουλάχιστον 144 άρθρα σε 7 νόμους, του εκλογικού συστήματος και του νόμου περί πολιτικών κομμάτων μεταξύ αυτών. Θα ξεκινήσει δηλαδή μια νέα περίοδος αναζήτησης συμμαχιών εντός Βουλής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως ο πιο πιθανός συνοδοιπόρος της κυβέρνησης θα είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Εθνικιστικό κόμμα. Έτσι ίσως εξηγείται και η τόσο επίμονη επανάληψη του θέματος της θανατικής ποινής από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν σήμερα έκανε εξάλλου και μια συμβολική κίνηση. Επισκέφθηκε τον τάφο του Προέδρου Οζάλ με αφορμή την 24η επέτειο θανάτου του. Ο Τ. Οζάλ, υποστήριζε σθεναρά ένα Προεδρικό σύστημα κοντά σε αυτό των ΗΠΑ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα είπε πως παρατήρησε ότι στην Νοτιοανατολική Τουρκία υπάρχει σημαντική αύξηση των ψηφοφόρων που δεν ακολούθησαν την γραμμή του «οχι», την οποίαν επέλεξε το κουρδικό κόμμα. Ενώ το απόγευμα τόνισε πως η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» δεν ήταν η τελευταία αλλά η πρώτη και αν χρειαστεί θα ακολουθήσουν και άλλες. Είναι ξεκάθαρο πως στην νέα αυτή περίοδο που ξεκινά για τον πολιτικό βίο στην Τουρκία θα εξακολουθεί να είναι καθοριστικό και το κουρδικό ζήτημα.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι δεν συζητά (η κυβέρνηση) πρόωρες εκλογές ενίσχυσαν την τουρκική λίρα, αλλά ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι η επίδραση αυτή είναι παροδική. Την πορεία της οικονομίας είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν οι εξελίξεις στις σχέσεις με την Ε.Ε., τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και η εκτόνωση ή μη, της πόλωσης που απεικονίζεται και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: