Επιστρέφουν στη διπλωματία ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία – Συνεδριάζουν οι 28 της ΕΕ (video)

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προειδοποιούν κατά της στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προαναγγέλλει χάος στις διεθνείς σχέσεις, χωρίς ωστόσο να αφήνει περιθώρια συμβιβασμού με τις ΗΠΑ που εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις, ως τίμημα για την υποστήριξη της Μόσχας στο καθεστώς Άσαντ. Στο μεταξύ, η βρετανική αντιπολίτευση ζητά αλλαγή της νομοθεσίας πολέμου, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι λογοδοτεί ενώπιον της Ολομέλειας σχετικά με τη συμμετοχή στα πυραυλικά πλήγματα χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται ήδη στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών, που συμφωνούν μεν ότι η χρήση χημικών όπλων, για την οποία κατηγορείται η Δαμασκός στη Ντούμα, είναι απαράδεκτη ωστόσο, εμφανίζονται διχασμένοι με τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας εναντίον της Συρίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελ Μέρκελ εκτίμησε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν «απαραίτητα» και «κατάλληλα» , ωστόσο το ζητούμενο, όπως δήλωσε η Επίτροπος Φεντερίκα Μογκερίνι είναι «η ΕΕ  να παραμείνει ενωμένη και να μην ακολουθεί κάθε χώρα αυτόνομη πολιτική απέναντι στη Μόσχα».

«Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία για να την αναγκάσουμε να αλλάξει στάση. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να λυθεί το ζήτημα της συριακής κρίσης», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει ότι μετά τη στρατιωτική δράση πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε μια πολιτική διαδικασία στη Συρία», επεσήμανε ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

    • <li

Ψυχροπολεμικό κλίμα με φόντο τη Συρία (video)

Την ώρα που αμερικανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τους βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι δεν περίμενε το πόρισμα των επιθεωρητών και μάλιστα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι σκηνοθέτησε τη χημική επίθεση στη Ντούμα.

Άρχισε η συνεδρίαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Η έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) άρχισε το πρωί στη Χάγη, ενώ οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Γαλλίας ήταν από τους πρώτους που έφθασαν. Η συνεδρίαση συγκλήθηκε μετά τη φερόμενη χημική επίθεση της 7ης Απριλίου στην πόλη της Ντούμα, η οποία επέφερε μια εβδομάδα αργότερα τα στοχευμένα δυτικά πλήγματα.

Δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο, ότι εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ πραγματοποιούν αυτοψία στην Ντούμα, όπως είχε ανακοινώσει το πρωί  ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μοκντάντ.

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τέθηκε σε διαβούλευση  νέο σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία,  από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία  ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο, χωρίς ωστόσο να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για συμβιβασμό, καθώς η Μόσχα αναμένει νέες κυρώσεις, που προανήγγειλε η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ.

“Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας θα είναι σκληρές για τη Ρωσία αλλά θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη”, προειδοποιεί η Μόσχα.

Φουντώνει η συζήτηση για τη νομιμότητα των πληγμάτων

Υπεραμυνόμενος της συμμετοχής της Γαλλίας στα αεροπορικά πλήγματα, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως έπεισε τον αμερικανό ομόλογο του να διατηρήσουν οι ΗΠΑ τις δυνάμεις τους στη Συρία.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να τον διαψεύσει, επαναλαμβάνοντας πως θέλει «να φύγουν το συντομότερο δυνατόν», θέτοντας μάλιστα ορίζοντα εξαμήνου.

“Για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα έχουμε ανάγκη από μια συνολική στρατηγική για την Συρία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή. Ο πρόεδρος είναι αναγκαίο να δημοσιοποιήσει τους στόχους μας, όχι μόνο σε συνάρτηση με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά για την πορεία της πολεμικής διαμάχης και την κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στην περιοχή,” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Μακέιν Ρεπουμπλικάνος από την Αριζόνα και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στην Γερουσία.

“Δεν έχουμε μία ενοποιημένη στρατηγική. Δεν έχουμε σκεφτεί συνολικά για όλο αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζακ Κέιν, απόστρατος στρατηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Με το 36% των Βρετανών να δηλώνουν αντίθετοι στην “προθυμία” της πρωθυπουργού Μέι να συνδράμει με βομβαρδιστικά Tornado στα πλήγματα, θυελλώδης αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Την αλλαγή της νομοθεσίας περί πολέμου ζητά ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητώντας εξηγήσεις “έστω και εκ των υστέρων” από την πρωθυπουργό, η οποία τυπικά, δεν ήταν υποχρεωμένη να ζητήσει την έγκριση της βρετανικής Βουλής πριν αποφασίσει στρατιωτική δράση στη Συρία.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος, Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης, BBC, AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:  Διπλωματία με «ελάχιστα» περιθώρια συμβιβασμού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος