Έρευνες για το μακελειό στη Ν. Ζηλανδία-Μια επίθεση “σχεδιασμένη” για τα social media (video)

Σοκ και δέος στον πλανήτη προκαλεί το μακελειό σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στη Νέα Ζηλανδία. Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και δεκάδες τραυματίστηκαν από τα πυρά ενός 28χρονου Αυστραλού, υποστηρικτή της άριας φυλής, ο οποίος μετέδιδε live στο Facebook, την εν ψυχρώ εκτέλεση.

Οι στιγμές είναι ανατριχιαστικές, ενώ κατέδειξαν με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο το αποτέλεσμα της ρητορικής μίσους και τον στρατηγικό σχεδιασμό του δράστη να χειριστεί τα social media για τη αναμετάδοση της αιματοχυσίας, και τη δύναμή τους ως ένα ακόμα μέσο για τη διάχυση της προπαγάνδας του μίσους, και δη σε real time, σε όλο τον κόσμο.

Ήταν ένα αιματοκύλισμα σχεδιασμένο να εκτελεστεί ειδικά για τα social media, με “χαρακτηριστικά” video game, τόσο οικεία σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών. Ο 28χρονος παρά τις δημοσιεύσεις μίσους που έκανε κατά το παρελθόν “δεν ήταν στα ραντάρ των αρχών” όπως μετέδωσε από την Αυστραλία ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Αλέκος Μάρκελλος. Η πρώτη επίθεση έγινε στο τέμενος Αλ Νουρ και η δεύτερη στο τέμενος Λίνγουντ.

“Let`s get this party started”…

Το σχέδιο του ακροδεξιού τρομοκράτη, Μπρέντον Τάραντ, δεν ήταν μόνο να σκοτώσει όσους περισσότερους  μπορούσε, αλλά να αναρτήσει όλες τις λεπτομέρειες της φρικιαστικής επίθεσης στα κοινωνικά δίκτυα.

Περίπου 10 με 20 λεπτά πριν από την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, δημοσιεύτηκε στη γνωστή για τη ρητορική μίσους πλατφόρμα 8chan, μια ανάρτηση που περιελάβανε συνδέσμους προς τη σελίδα Facebook του ύποπτου, όπου δήλωνε την πρόθεσή του σε ζωντανή ροή να προχωρήσει στην αποτρόπαια πράξη του. Επίσης δημοσίευσε και ένα «manifesto» μισαλλοδοξίας λαμβάνοντας εγκωμιαστικά σχόλια από άλλους ακροδεξιούς.

Πρόκειται για διαδικτυακή ρητορική μίσους στην οποία ο μακελλάρης θυμάται τα “κατορθώματα”  προηγούμενων λευκών εθνικιστών δολοφόνων όπως ο Anders Breivik, ενός άλλου ακροδεξιού τρομοκράτη που διέπραξε τις επιθέσεις της Νορβηγίας το 2011.

Τίτλος του «μανιφέστου» είναι «Η Μεγάλη Μετακίνηση» και στις 73 σελίδες του αναφέρεται ότι ο δράστης ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων. Ο τίτλος μοιάζει να παραπέμπει σε μία διατριβή του Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Πριν ξεκινήσει να δολοφονεί ο δράστης καλούσε τον κόσμο να “εγγραφούν στο PewDiePie” το κανάλι πετυχημένου νεαρού youtuber, που κατά το παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ρατσιστής εξαιτίας των αμφιλεγόμενων video του.

«Νιώθω εντελώς αηδιασμένος που το όνομά μου προφέρεται από αυτό το άτομο. Η καρδιά μου και οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα, στις οικογένειες και σε όλους όσους πλήττονται από αυτή την τραγωδία» απάντησε ο youtuber με ανάρτησή του στο Twitter.

https://twitter.com/pewdiepie/status/1106419935390171136

Οι επιθέσεις μεταδόθηκαν σε πραγματικό χρόνο στο Facebook και, παρά το αρχικό σοκ, γρήγορα αντιγράφηκαν και μοιράστηκαν ευρέως σε άλλες πλατφόρμες, όπως το YouTube και το Twitter, όπου είχε αναρτήσει φωτογραφίες των όπλων που θα χρησιμοποιούσε, καθώς και το μανιφέστο του.

Με λευκά γράμματα είχε γράψει τη λέξη “τουρκοφάγος” στα λατινικά καθώς και τα ονόματα τρομοκρατών και ιστορικών προσώπων που συνδέονται με τους θανάτους μουσουλμάνων και τις μάχες με τους Οθωμανούς. To ρατσιστικό του παραλήρημα περιλαμβάνει αναφορές από την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης και το γκρέμισμα των μιναρέδων στην Αγιά Σοφιά μέχρι τη δολοφονία πολιτικών όπως η Μέρκελ και ο Ερντογάν, ενώ εναποθέτει τις ελπίδες των λευκών στον Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο θεωρεί ως ένα «σύμβολο της ανανεωμένης λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού».

Οι φωτογραφίες των όπλων που φέρουν τις συγκεκριμένες εγγραφές αναρτήθηκαν στις 13 Μαρτίου.

Στο βίντεο της επίθεσης εμφανίζεται να ακούει ευδιάθετος ένα βρετανικό εμβατήριο του 17ου αιώνα κι ένα σερβικό τραγούδι με στίχους μίσους για τους Βόσνιους μουσουλμάνους και τίτλο “διώξτε το κεμπάμπ”. Στη συνέχεια φτάνει στο τέμενος αναφωνεί “let’s get this party started” και ξεκινά τις εκτελέσεις πιστών, ακόμα και μιας περαστικής που είχε την ατυχία να βρεθεί στο σημείο του εγκλήματος.

Το video το αναπαρήγαγαν στα social media για δυο ώρες περίπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ενώ άλλοι καλούσαν και προέτρεπαν άλλους να μην μοιράζονται το Video ούτε καν να το παρακολουθήσουν. Η διάδοση του βίντεο, πολλοί είπαν, ήταν αυτό που ο δράστης  ήθελε οι άνθρωποι να κάνουν.

Μάλιστα έκανε επί 17 λεπτά livestreaming στα social media τη δολοφονία πολιτών.

Οι χρήστες ανέφεραν στις κοινοποιήσεις τους ότι βλέπουν το βίντεο και παρά προσπάθειες που έγιναν να αφαιρεθούν από τα κοινωνικά δίκτυα μεταφορτώνονται γρήγορα στο YouTube.

Η σελίδα στο Facebook και ο λογαριασμός στο Twitter πλέον έχουν απενεργοποιηθεί, ωστόσ έγινε σαφής η αδυναμία των ψηφιακών κολοσσών να παρέμβουν εγκαίρως, μόλις παρέστη η ανάγκη.

Έρευνες για το μακελειό στη Ν. Ζηλανδία-Μια επίθεση “σχεδιασμένη” για τα social media (video)
(AP Photo/Fareed Khan)

Διεθνής Κατακραυγή

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την επίθεση, ενώ πολλές χώρες ενισχύουν προληπτικά την φύλαξη σε μουσουλμανικά τεμένη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια, μετά το μακελειό με 49 νεκρούς σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία.

“Ενημέρωσα την πρωθυπουργό ότι είμαστε αλληλέγγυοι προς τη Νέα Ζηλανδία κι ότι οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε”, ανέφερε ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικιστικού, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε: «Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων».

Παράλληλα είπε ότι δεν έχει δει το μανιφέστο στο οποίο ο φερόμενος δράστης καταγγέλει τους μετανάστες ως «εισβολείς», ενώ επαινεί τον Τραμπ ως «ένα σύμβολο ανανέωσης της λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού».

Το προφίλ του δράστη

Στο «μανιφέστο», ο δράστης λέει ότι έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, σε φτωχή οικογένεια και ότι είναι 28 ετών. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.

Ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, όπου οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Το πρόσωπο αυτό, ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής από την Αυστραλία, «μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία και διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια ή τις ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεών του Αυστραλού.

«Σκεφτόμαστε ότι ο ύποπτος μπόρεσε να μεταβεί σε άλλες χώρες (από την Τουρκία) στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ξεκινήσαμε έρευνα για τις μετακινήσεις του και τις επαφές του υπόπτου εντός της χώρας» σημείωσε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι έρευνες

Οι έρευνες  συνεχίζονται τόσο στην κατοικία των γονέων που είχε ο δράστης, ο οποίος είναι Αυστραλός- μετέβη στη Νέα Ζηλανδία για να κάνει την επίθεση – στο Σίδνεϊ, και σε ένα σπίτι καταφύγιο το οποίο χρησιμοποίησε για να ετοιμάσει την επίθεση του στη Νέα Ζηλανδία.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι έχει θέσει υπό κράτηση τρεις ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν άνδρα κοντά στα 30, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο.

Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κανενός εκ των υπόπτων.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας «που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα».

«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.

Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν. Σε εξέλιξη είναι η ταυτοποίηση των θυμάτων, ενώ έγιναν και οι πρώτες κηδείες μέσα σε κλίμα οδύνης.

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας σε τεμένη

Η Αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας προέτρεψε τους μουσουλμάνους να μην πάνε στα τεμένη, καθώς και όλους τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων να κλείσουν τις πόρτες τους σήμερα για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις της χώρας ανέφερε ότι αύξησε τις περιπολίες σε τεμένη και σε άλλους χώρους λατρείας, ως προληπτικό μέτρο, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις συγκεκριμένης απειλής.

Η αστυνομική παρουσία στο Τορόντο έχει ενισχυθεί» περιμετρικά των χώρων λατρείας, «ιδιαιτέρως των τεμενών», ανακοίνωσε η αστυνομία στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, όπου βρίσκονται περίπου 60 τεμένη.

Επίσης, στο Μόντρεαλ, θα υπάρξει μια «ειδική» αστυνομική επιχείρηση επιτήρησης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η τοπική αστυνομία.

Και στο Κεμπέκ, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου «ενίσχυσαν την προστασία περιμετρικά των τεμενών», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο Τύπου.

«Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει καμία γνωστή διασύνδεση μεταξύ της επίθεσης στο Κράιστσερτς και του Καναδά και το επίπεδο συναγερμού στον Καναδά παραμένει αμετάβλητο», διαβεβαίωσε μέσω Twitter ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος