Ερντογάν: Αποκρουστικά τα ηχητικά ντοκουμέντα από τη δολοφονία του Κασόγκι

«Αποκρουστικό» χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ηχογραφημένο υλικό που συνδέεται με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, που η Τουρκία μοιράστηκε με τους δυτικούς συμμάχους της, και το οποίο προκάλεσε σοκ σε Σαουδάραβα αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών που το άκουσε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κασόγκι, σφοδρός επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη πριν από έξι εβδομάδες, και ο Ερντογάν έχει δηλώσει δημοσίως ότι η δολοφονία του διατάχτηκε από τα «ανώτερα επίπεδα» της κυβέρνησης του Ριάντ.

Κατά την επιστροφή του από τη Γαλλία, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε για τη δολοφονία του Κασόγκι με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διάρκεια του δείπνου στο Παρίσι.

«Παίξαμε τις ηχογραφήσεις σχετικά με τη δολοφονία σε όποιον μας τις ζήτησε. Οι μυστικές υπηρεσίες μας δεν έκρυψαν τίποτα. Τις παίξαμε σε όλους όσοι το ήθελαν περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Βρετανίας», είπε.

«Οι ηχογραφήσεις είναι πραγματικά αποκρουστικές. Και πράγματι, όταν ο Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών τις άκουσε σοκαρίστηκε τόσο πολύ που είπε: ‘Αυτός εδώ θα πρέπει να είχε κάνει χρήση ηρωίνης, μόνο κάποιος που παίρνει ηρωίνη θα έκανε κάτι τέτοιο’».

Η δολοφονία του Κασόγκι έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή αλλά ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει από τις διεθνείς δυνάμεις εις βάρος του Ριάντ, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και υποστηρικτή των αμερικανικών σχεδίων για τον περιορισμό της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι σαφές πως ο φόνος ήταν προμελετημένος και ότι η εντολή προήλθε από το υψηλότερο επίπεδο της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί πως γνώριζε ο βασιλιάς Σαλμάν για τον οποίο έχει «απεριόριστο σεβασμό».

«Ο πρίγκιπας διάδοχος λέει ότι ‘θα ξεκαθαρίσω το ζήτημα, θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο’. Περιμένουμε υπομονετικά», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι δράστες του εγκλήματος βρίσκονται μεταξύ των 18 υπόπτων που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία: «Πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος τους έδωσε την εντολή να δολοφονήσουν.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah γράφει σήμερα ότι οι αποσκευές της σαουδαραβικής ομάδας που εστάλη στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο της δολοφονίας του Κασόγκι περιείχαν σύριγγες, μεγάλα ψαλίδια, συρραπτικά, φορητά ραδιοτηλέφωνα, συσκευές πρόκλησης ηλεκτροσόκ και έναν παρεμβολέα σημάτων.

Η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες του περιεχομένου των αποσκευών από τα μηχανήματα σάρωσης του αεροδρομίου. Οι φωτογραφίες αυτές ελήφθησαν όταν οι Σαουδάραβες πέρασαν από τους ελέγχους ασφαλείας του αεροδρομίου κατά την αναχώρησή τους για το Ριάντ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το δημοσίευμα της Sabah.

Ο Ερντογάν δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των ηχογραφημένων ντοκουμέντων αλλά δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία έχει διάφορες ηχογραφήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν την ίδια τη δολοφονία και συνομιλίες πριν από την επιχείρηση, την οποία η Τουρκία στη συνέχεια αποκάλυψε, είπαν οι πηγές.

Το υλικό αυτό οδήγησε την Άγκυρα στο συμπέρασμα, από τα πρώτα στάδια της έρευνας, ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος παρά την αρχική άρνηση του Ριάντ ότι εμπλέκεται στην υπόθεση ή ότι γνωρίζει κάτι γι’ αυτήν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ-Μοτζέμπ έχει δηλώσει έκτοτε ότι η δολοφονία του Κασόγκι ήταν προμελετημένη παρότι άλλος Σαουδάραβας αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος