Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» των Ηνωμένων Πολιτειών στη δίκη ενός υψηλόβαθμου στελέχους τουρκικής τράπεζας που κατηγορείται για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Ουάσινγκτον έχουν περιπλεχθεί περαιτέρω καθώς ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος συνεργάζεται με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ, περιέγραψε στο δικαστήριο τον τρόπο με τον οποίο παρακάμπτονταν οι κυρώσεις.

Ο Ερντογάν είπε πως οι συναλλαγές της Τουρκίας συνάδουν με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε πως δεν στρέφονται εναντίον της συμμαχίας της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Στην τριήμερη κατάθεσή του, ο Ζαράμπ ενέπλεξε κορυφαίους Τούρκους πολιτικούς, περιλαμβανομένου του Ερντογάν. Ο Ζαράμπ είπε την Πέμπτη πως ο ίδιος ο Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, ενέκρινε μια συναλλαγή προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη μαρτυρία του προσπάθεια υπονόμευσης της Τουρκίας και της οικονομίας της. Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι επρόκειτο για «καθαρή συνωμοσία» του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο περσινό πραξικόπημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Τουρκία: Σκάνδαλο offshore, ενώ εκδικάζεται στις ΗΠΑ υπόθεση διαφθοράς

Τουρκία: ‘Ενταλμα σύλληψης κατά του πρώην υπαρχηγού της CIA

Μοιράσου το άρθρο: