Με το τελικό ντοκουμέντo να δίνει και το στίγμα της οπτικής τους, οι G7 από την Ιταλία, έδειξαν τις προτεραιότητές τους για την επόμενη περίοδο.

Οικονομία

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G7 επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για “την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού,” ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

thumbnail_20170527-synodos-g7_2Βόρεια Κορέα

Επίσης οι G7 για τη Βόρεια Κορέα αναφέρουν ότι “εξελίσσεται σε ουσιαστική απειλή” για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα και εκφράζεται η ετοιμότητα της G7 για την ενίσχυση των μέτρων εμπορικού και οικονομικού περιορισμού κατά της Βόρειας Κορέας, εκτός κι αν εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Η ομάδα G7 εκφράζει επίσης, την ανησυχία της για την κατάσταση της κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, καλώντας για την αποστρατικοποίηση των “αμφισβητούμενων περιοχών.”

Ρωσία

Από το στόχαστρό των G7 δεν λείπει και η Ρωσία με το τελικό ανακοινωθέν να αναφέρει την ετοιμότητα των κρατών που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα προκειμένου “να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα” κατά της Ρωσίας, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΗΠΑ

Σύμφωνα με δηλώσεις οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μία σειρά από γόνιμες συναντήσεις στην διάρκεια της συνόδου των κρατών-μελών της G7, ενώ εκτίμησε τις ειλικρινείς συζητήσεις που είχε με τους ηγέτες των λοιπών χωρών της ομάδας.

Παράλληλα, ο κ. Τραμπ θέλει να βρει “φιλικούς τρόπους” με την ΕΕ, αλλά κι άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση δίκαιων εμπορικών πρακτικών στις εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ν. Τραμπ και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ ακύρωσαν τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου μετά το πέρας των εργασιών, ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες της συνόδου σε ζωτικής σημασίας θέματα.

G7 Summit in Taormina - ProtestΑντιδράσεις

Με διαδήλωση στη Σικελία εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς το περιεχόμενο που αντιπροσωπεύουν οι πολιτικές των G7, κινήσεις και οργανώσεις, ενώ έντονη ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Σχετική είδηση: A. Mέρκελ: Απογοήτευση στη σύνοδο G7 για την κλιματική αλλαγή

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: