Για 6,5 εκατ. δολάρια πουλήθηκε το “Διαμάντι της Ειρήνης” από τη Σιέρα Λεόνε

Προκειμένου να συμβάλλει στην εκκίνηση προγραμμάτων ανάπτυξης για τη Σιέρα Λεόνε, καθώς και να σημάνει την αρχή της ρήξης για την εποχή των «διαμαντιών του αίματος», μια πρωτότυπη δημοπρασία διοργανώθηκε -με πρωτοβουλία ενός δικτύου εταιριών διαμαντιών- για καλό σκοπό στη Νέα Υόρκη.

Το “Διαμάντι της Ειρήνης”, που τέθηκε προς πώληση από την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε, αγοράστηκε τελικά από τον Βρετανό χρυσοχόο, Λόρενς Γκραφ, στην τιμή των 6,53 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα από τη δημοπρασία του πολύτιμου ορυκτού– που έχει το μέγεθος ενός αυγού- θα δοθούν στο εκατό τοις εκατό στην κυβέρνηση και τους πολίτες της δυτικο-αφρικανικής χώρας, ενώ οι διοργανωτές δεσμεύονται να μην λάβουν προμήθεια, σύμφωνα και με τη δήλωση του Μάρτιν Ράπαπορτ, προέδρου του Rapaport Group, ενός δικτύου εταιριών διαμαντιών που ευθύνεται για την πραγματοποίηση της δημοπρασίας.

Το διαμάντι 709 καρατίων και βάρους περίπου 140 γραμμαρίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο από εργαζόμενους μιας εταιρίας μεταλλευτικής έρευνας, επικεφαλής της οποίας είναι ο ευαγγελιστής πάστορας Ιμάνουελ Μόμο στην επαρχία Κόνο της ανατολικής Σιέρα Λεόνε.

Ο πάστορας Μόμο είχε παραδώσει το διαμάντι στην κυβέρνηση. Από τη μεριά τους, εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεσμεύτηκαν να το πουλήσουν και να δώσουν στον πάστορα το 26% του ποσού, δηλαδή 1,69 εκατομμύριο δολάρια, από τα οποία 339.000 δολάρια θα δοθούν στους πέντε εργαζόμενους, χάρη στους οποίους ανακαλύφθηκε η πολύτιμη πέτρα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης -από το υπόλοιπο 74%- να μοιαραστεί το 59% στις οικονομικές υπηρεσίες και το 15% στο ταμείο ανάπτυξης της αδαμαντοφόρου περιοχής.

Στη δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4/12, το διαμάντι παρουσιάστηκε σε 60 εν δυνάμει αγοραστές και είχε επτά προσφορές. “Δείξαμε το διαμάντι παντού και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να πετύχουμε την καλύτερη τιμή στην αγορά σήμερα”, ανέφερε ο Ράπαπορτ.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του δικτύου εταιριών διαμαντιών που ανέλαβε την διοργάνωση της δημοπρασίας, ο Ερνεστ Μπάι Κορόμα και η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε στοχεύουν στην ενίσχυση, αφενός, των ερευνών στις περιοχές όπου υπάρχουν οι πολύτιμες πέτρες, αφετέρου επιδιώκουν τη διακοπή κάθε σχέσης με την εποχή των “ματωμένων διαμαντιών”.

Για την περίοδο 1991-2002, τα διαμάντια χρησίμευσαν στη χρηματοδότηση των συγκρούσεων στην Αφρική, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, μέσω των διακινητών που διέφευγαν από τις αρχές.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Κορόμα, Αμπντουλάι Μπέιρεϊτεϊ, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της δημοπρασίας ανέφερε: “Είναι μια ιστορική ημέρα για εμάς. Αλλάξαμε την ιστορία”. Το προϊόν της πώλησης αυτής θα “βοηθήσει να μεταμορφωθεί η ζωή των πολιτών της Σιέρα Λεόνε”, συμπλήρωσε.

Από τη μεριά του, ο Τζιμπρίλ Σισέι, πωλητής στη Σιέρα Λεόνε, ανέφερε: με τα χρήματα της πώλησης, η κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί “το νερό, την ηλεκτροδότηση και καλούς δρόμους για τους πολίτες”.

“Πιστεύω ότι αυτό που άρχισα θα συνεχιστεί”, δήλωσε ο πάστορας Μόμο ενθαρρύνοντας κι άλλους να ακολουθήσουν το δικό του παράδειγμα.

Ο εμφύλιος πόλεμος για τα διαμάντια της Σιέρα Λεόνε τερματίστηκε το 2002. Το 2003 ο ΟΗΕ ήρε μια απαγόρευση στις εξαγωγές διαμαντιών από την Αφρικανική χώρα, μολονότι ο τομέας πλήττεται από το λαθρεμπόριο.

Η τιμή στην οποία πωλήθηκε το μεγάλο διαμάντι είναι μικρότερη από αυτή που είχε προταθεί κατά τη διάρκεια μιας πρώτης δημοπρασίας τον Απρίλιο στη Φριντάουν της Σιέρα Λεόνε, δηλαδή 7,1 εκατομμύρια δολάρια, πώληση που ακυρώθηκε τότε από την κυβέρνηση, η οποία έκρινε το ποσό ανεπαρκές για την αξία της πολύτιμης πέτρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC James St. John 2.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος