Τη δική του εκδοχή για την συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα για το επεισόδιο στα Ίμια έδωσε σήμερα το πρωί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ με σημερινές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, δήλωσε ότι «αυτά τα προβλήματα δεν είναι καινούργια» ενώ αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ισχυρίστηκε πως «είπα στον Έλληνα ομόλογό μου ότι αυτά μπορούν να λυθούν με διάλογο. Για να αποφύγουμε την ένταση είναι πιο ωφέλιμο και αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Γιλντιρίμ είπε πως η θάλασσα του Αιγαίου θα πρέπει να είναι μία θάλασσα φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα ενώ παράλληλα έκανε λόγο για αποτελεσματική χρήση του Αιγαίου για την ευημερία των δύο χωρών.

«Να μιλήσουμε ανοιχτά. Υπάρχουν αμοιβαίες κατηγορίες, ότι υπάρχουν παραβιάσεις στον αέρα και τη θάλασσα. Ο κίνδυνος σύγκρουσης μπορεί να υπάρξει και από τις δυο πλευρές. Αν υπάρξει παραβίαση από τη μια πλευρά, υπάρχει παραβίαση και από την άλλη πλευρά. Προκειμένου να μην υπάρχουν παραβιάσεις, δεν αρκεί μόνο η Τουρκία να είναι προσεκτική αλλά και η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική. Και εκείνοι που βρίσκονται στο χώρο (ενν. Αιγαίο) πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να μην βρίσκονται σε αμφισβητούμενες περιοχές», τόνισε χαρακηριστικά.

«Τις τελευταίες ημέρες, στην ένταση που ξεκίνησε στο Ίμια υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις που βρήκαν απάντηση. Και στη συνέχεια, η ηρεμία αποκαταστάθηκε εξ αιτίας του ανοιχτού διπλωματικού διαλόγου μέσω των διαύλων επικοινωνίας. Έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Και οι δύο πρωθυπουργοί, έχουν συμφωνήσει να αρχίσει ένας διάλογος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ τον Μάϊο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και από εκεί να συζητηθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Το να συναντούμε και να συνομιλούμε, είναι καλύτερο γιατί αν δεν υπάρχουν επαφές, υπάρχει παραπληροφόρησης από λανθασμένους διαύλους με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα», δήλωσε σχετικά.

Πιο έντονη ήταν η τοποθέτησή του αναφορικά με την Κύπρο και τις απόπειρες έρευνών είπε πως «δεν είναι η σωστή αυτή κίνηση πριν από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Τέτοιες ενέργειες ιδιαίτερα στις αμφισβητούμενες περιοχές μπορεί να προκαλέσουν εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα».

Όπως μετέδωσε η Αριάνα Φερεντίνου, τουρκικός τύπος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα αυτό, όσο με τις εξελίξεις στο Αφρίν και την αυριανή άφιξη του Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: