Η Τουρκία θα κλείσει σταδιακά τα συνοριακά περάσματα με το βόρειο Ιράκ σε συντονισμό με την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση, απαντώντας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, δήλωσε εκπρόσωπος του πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν. Οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν κατηγόρησαν χθες τις ιρακινές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες ότι «προετοιμάζουν μεγάλη επίθεση» στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ και κοντά στη Μοσούλη, ωστόσο σε νέα ανακοίνωση ζητούν διάλογο ώστε να αποφευχθεί η «όποια συλλογική τιμωρία».

Η κυβέρνηση του Ιράκ, που χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα, απαγόρευσε τις απευθείας διεθνείς πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν. Επίσης ζήτησε από τις περιφερειακές αρχές να της παραδώσουν τον έλεγχο των συνοριακών φυλακίων και σταμάτησε να πουλά δολάρια στις τέσσερις κουρδικές τράπεζες.

«Προκειμένου να αποφύγουμε αυτή τη συλλογική τιμωρία, ενημερώνουμε τον (Ιρακινό πρωθυπουργό) Χάιντερ αλ Αμπάντι ξανά ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου και διαπραγματεύσεων βάσει του ιρακινού Συντάγματος», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν σε ανακοίνωσή που ερμηνεύτηκε ως αλλαγή στη στάση των κουρδικών αρχών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: