Στην προοπτική αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Συρία, αλλά και στα ανταλλάγματα που προϋποθέτει από τη Ρωσία, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η συνάντηση κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι. Την ίδια ώρα το Ισραήλ μοιράζει ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες από τη νοτιοδυτική Συρία προειδοποιώντας ωστόσο ότι «θα εμποδίσει την είσοδο τους στη χώρỨ, ενώ η Τουρκία απαιτεί από τη Δαμασκό να σταματήσει τις επιχειρήσεις ανακατάληψης εδαφών στη Ντεράα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για  “ζώνη αποκλεισμού” στα νοτιοδυτικά της Συρίας, που  θα επιτρέψει στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ να φύγουν από την Συρία, «άμεσα αλλά και υπό προϋποθέσεις»:

  • Να περιοριστεί η δράση των καθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας
  •  Να υπάρξουν εγγυήσεις  για τις ανταρτικές δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού και την αντιμετώπιση που θα έχουν μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
  • Το σχέδιο του Τραμπ θα επιτρέψει στους Ρώσους να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου να  ανακαταλάβει μία περιοχή κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη.

Στην περιοχή αυτή, η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, αλλά και οι σύμμαχοι των Αμερικάνων αντιμετωπίζουν σοβαρή αντίσταση από  “αναγνωρισμένη εχθρική δύναμη” κατά τις τελευταίες ημέρες και παρά την κατάπαυση του πυρός που προηγήθηκε.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την νοτιοδυτική Συρία από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της περιοχής που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή που συνορεύει με τα Υψίπεδα του Γκολάν.

“Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προειδοποιούν την ρωσική κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Άσαντ για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτών των παραβιάσεων και απαιτεί από την Ρωσία να περιορίσει την δράση των δυνάμεων δυνάμεων που υποστηρίζουν την συριακή κυβέρνηση εντός της ζώνης αποκλεισμού που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές περιοχές” της Συρίας, ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, η οποία εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: