Ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται κάποια από τα κορίτσια που απήγαγε από τη βορειοανατολική πόλη Τσιμπόκ το 2014 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Από τα περίπου 270 κορίτσια που απήχθησαν από το σχολείο τους, περίπου 60 κατάφεραν να διαφύγουν λίγο μετά, ενώ άλλα έχουν αφεθεί ελεύθερα έπειτα από διαμεσολάβηση. Περίπου 100 παραμένουν αιχμάλωτα.

Μια ομάδα περίπου 12 κοριτσιών, μερικά από τα οποία κρατάνε μωρά στην αγκαλιά τους, εμφανίζονται στο διάρκειας 21 λεπτών βίντεο.

«Είμαστε τα κορίτσια του Τσιμπόκ. Είμαστε εκείνα από τα οποία ζητάτε να γυρίσουμε πίσω. Με τη χάρη του Θεού, δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω«, δήλωσε ένα από τα κορίτσια. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή αν τα κορίτσια που εμφανίζονται στο βίντεο είναι πράγματι εκείνα που απήχθησαν από το Τσιμπόκ.

Ο Αμπουμπάκαρ Σεκάου –ο ηγέτης μίας από τις παρατάξεις της οργάνωσης– εμφανίζεται επίσης στο βίντεο, το οποίο απέκτησε η δημοσιογραφική ιστοσελίδα, με έδρα τις ΗΠΑ, Sahara Reporters.

Τον περασμένο Μάιο, η Μπόκο Χαράμ αντάλλαξε 82 κορίτσια έπειτα από μεσολάβηση έναντι χρημάτων για τους αντάρτες και αποφυλάκισης κάποιων από τα ανώτερα στελέχη της. Προηγουμένως, 24 κορίτσια αφέθηκαν ελεύθερα ή εντοπίστηκαν το 2016.

Η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει άλλα δύο εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε μια εξέγερση που ξεκίνησε το 2009 με σκοπό τη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου.

Οργανώσεις βοήθειας υποστηρίζουν πως οι μαχητές απήγαγαν χιλιάδες ενήλικες και παιδιά και ότι πολλές από τις περιπτώσεις αυτές δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,AFP

Μοιράσου το άρθρο: