Η επίσκεψη Μακρόν στα ξένα ΜΜΕ

Στην επίσκεψη αλλά και στην ομιλία του Γάλλου πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν από την Πνύκα αναφέρεται ο ξένος τύπος.

«Μία νέα Ευρώπη ζητεί στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν» τιτλοφορείται εκτενής ανταπόκριση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στον Εμμανουέλ Μακρόν και στον Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνει η απεσταλμένη της Deutsche Welle στην Αθήνα ενώ από την πλευρά της η εφημερίδα Die Welt μιλά για “έναν νέο πολιτικό που παίρνει τα ηνία από τους λογιστές και τους μπακάληδες της Ευρώπης, πριν να είναι αργά».

“Ο Μακρόν ανοικοδομεί την Ευρώπη στους Πρόποδες της Ακρόπολης” είναι ο τίτλος της γαλλικής Liberation. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Εμμανουήλ Μακρόν, μίλησε μόνος μπροστά στην φωτισμένη Ακρόπολη, αυτόν τον «καθρέφτη της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας». Παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μερικών εκατοντάδων προσκεκλημένων, ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της «επανεγκατάστασης» μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν συσσωρευτεί ψέματα και λάθη. Πρότεινε, ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα πρέπει για έξι τουλάχιστον μήνες να συζητηθούν και να συσταθούν “δημοκρατικές συμβάσεις” με τους στόχους που θα ανατεθούν στην Ένωση, γράφει η Liberation.

«Ο Μακρόν στην Ελλάδα για να ξυπνήσει την Ευρώπη», είναιο τίτλος που διάλεξε η Le Parisien. Ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε την Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας, για να προτείνει τη δημιουργία δημοκρατικών συμφωνιών και να οικοδομήσει ένα νέο σχέδιο για την Ευρώπη, γράφει η Les Echos και φέρνει τον τίτλο “Στην Αθήνα ο Μακρόν εγκαινιάζει τη δημοκρατική ‘επανάσταση’ της Ευρώπης.
“Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας” είναι ο τίτλος της Le Monde. “Πριν από λίγους μήνες, ο Μπαράκ Ομπάμα ήρθε να αποχαιρετήσει τον κόσμο και να επαινέσει τη δημοκρατία από την Αθήνα. Ο Εμμανουήλ Μακρόν έρχεται να παρουσιάσει το όραμά του για μια ευρωπαϊκή αναγέννηση από την Πνύκα … Η Ελλάδα είναι δημοφιλής όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα” γράφει η εφημερίδα.

Πιο πρακτικοί οι Βρετανοί ασχολήθηκαν κυρίως με τις αναφορές του Εμμανουέλ Μακρόν για την οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Για σκληρή προειδοποίηση κάνει λόγο το Reuters, επισημαίνοντας ότι και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να λύνει τα προβλήματα της χωρίς το ΔΝΤ. “Ο ρόλος του ΔΝΤ στο τέλος αυτών των συνομιλιών πρέπει να είναι καλόπιστος και χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις”, δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ακόμη, ο Γάλλος πρόεδρος την ιδέα της Γερμανίας για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά τόνισε ότι ο απώτερος στόχος της βαθύτερης ολοκλήρωσης θα πρέπει να παραμείνει ο προϋπολογισμός της ζώνης του ευρώ.
Ο Μακρόν, που θέλει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στην ευρωπαϊκή συνεργασία, πιέζει για μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα πιο ευάλωτα μέλη του μπλοκ. Χρησιμοποίησε επίσης μια επίσκεψη στην Ελλάδα, η οποία θα έπεφτε από τη ζώνη του ευρώ το 2015, για να ζητήσει τη χαλάρωση του χρέους της Αθήνας.

«Ήταν στην Αθήνα που κορυφώθηκε η κρίση, κι από την Αθήνα μπορεί να αρχίσει νέο κεφάλαιο», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, με σχόλιο ότι ο Μακρόν μιλά για «την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον τόπο όπου η δημοκρατία γεννήθηκε». Ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποιεί την ομιλία της Αθήνας για να καταστήσει τον εαυτό του ως τον ηγέτη που θα επανακαθορίσει την κρίση εμπιστοσύνης της ΕΕ, ζητώντας την εδραίωση κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Ο Μακρόν καλεί για μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεγγύη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνοντας τις μακροχρόνιες προσκλήσεις για μια ολοκληρωμένη ευρωζώνη με τον δική της Υπουργό Οικονομικών και έναν αυτόνομο προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των μελλοντικών κρίσεων.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais στέκεται στη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Μακρόν στην Αθήνα. Με τίτλο «Ο Μακρόν προτείνει από την Αθήνα μία νέα Ευρώπη πιο δημοκρατική και κυρίαρχη», το ισπανικό φύλλο τονίζει πως «ο Γάλλος πρόεδρος σκιαγραφεί σε έναν αυτοκριτικό και κριτικό, για τις ελίτ της ηπείρου μας λόγο, το όραμά του για την αναβίωση ενός κοινού σχεδίου».
«Ο περίγυρος της ομιλίας του ήταν κινηματογραφικός, θεατρικός, όπως ακριβώς αρέσει στον Γάλλο πρόεδρο: ο λόφος της Πνύκας, όπου γεννήθηκε η ελληνική δημοκρατία, με την Ακρόπολη στο βάθος. Η φιλοδοξία του δεν ήταν κατώτερη του φόντου: να σπείρει τον σπόρο για τη νέα Ευρώπη, ακριβώς στον τόπου όπου η τελευταία χρηματοοικονομική κρίση έφθασε έως του σημείου να την διαλύσει. Κανένας άλλος Γάλλος Πρόεδρος είχε μιλήσει σε αυτό το σημείο. Ο μοναδικός προκάτοχος ήταν ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρώ το 1959, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού του στρατηγού Ντε Γκωλ. Ο Μακρόν επικαλέσθηκε τη φράση που είχε εκφωνήσει ο Μαλρώ στο ίδιο σημείο: “υπάρχει μία μυστική Ελλάδα, που αναπαύεται μέσα στην καρδιά κάθε δυτικού ανθρώπου”», επισημαίνει στην ανταπόκρισή της η εφημερίδα.

Ουσιαστικές αναφορές κάνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου. Η εφημερίδα Corriere della Sera εστιάζει το ενδιαφέρον της στην «πανηγυρική ομιλία για την Ευρώπη, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης», προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο, καινοτόμο στοιχείο «εντοπίζεται στην τοποθεσία της Ακρόπολης και στην επισημότητα που προσδίδεται από το ότι πρόκειται για κρατική επίσκεψη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση του Μακρόν ξαναρχίζει την πορεία της από την Αθήνα. Περιθώριο δέκα χρόνων με στόχο την κυριαρχία», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Προσθέτει, δε, ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλει «να καταφέρει να μπει σε νέα τροχιά η Ευρώπη» και ότι έστειλε το μήνυμα «από εκεί όπου όλα ξεκίνησαν. Από την Ακρόπολη της Αθήνας».

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος