Η κυβέρνηση Τριντό αποφάσισε να επαναπατριστούν τα μέλη των οικογενειών των Καναδών διπλωματών που υπηρετούν στην Κούβα καθώς η αιτία των ασυνήθιστων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισαν παραμένει άγνωστη, ενώ εκτιμήσεις ειδικών εγείρουν ανησυχίες περί του ότι υπέστησαν νέου είδους εγκεφαλικά τραύματα, γνωστοποίησε η Οτάβα τη Δευτέρα.

Οι αρχές του Καναδά διενεργούν ακόμη έρευνες για να εξακριβώσουν τα αίτια των συμπτωμάτων, τα οποία είχαν αναφερθεί για πρώτη φορά από Καναδούς που σχετίζονταν με την πρεσβεία της Αβάνας το 2017 και τα οποία αναφέρθηκαν επίσης από διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Κούβα.

Τα συμπτώματα -μεταξύ άλλων απώλεια ακοής, ζαλάδες, δυνατοί πονοκέφαλοι, ναυτίες…- παρουσίασαν 10 από τα 27 μέλη του διπλωματικού προσωπικού και τα μέλη των οικογενειών τους που υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, δήλωσε καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα από το φθινόπωρο του 2017, διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους που επέστρεψαν στον Καναδά συνεχίζουν να αισθάνονται τα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έντασή τους είχε αμβλυνθεί πριν επαναπατριστούν.

Οι εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν στους χώρους όπου διέμενε το προσωπικό ως προς την ποιότητα του αέρα και του νερού επίσης δεν συνέβαλαν να εντοπιστεί κάποιο αίτιο των προβλημάτων υγείας των καναδών διπλωματών και των οικείων τους, πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Λόγω της αβεβαιότητας, η πρεσβεία του Καναδά στην Κούβα θα οριστεί ως αποστολή στην οποία δεν θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μελών των οικογενειών διπλωματών, ανέφερε η κυβέρνηση σε χωριστή ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στα «συμβάντα» που κατήγγειλαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ σημειώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι τα αίτια που προκάλεσαν προβλήματα υγείας στους διπλωμάτες τους και στα μέλη των οικογενειών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Μοιράσου το άρθρο: