Η Τεχεράνη προειδοποιεί για μερική αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Η Τεχεράνη αποφάσισε μονομερώς να πάψει να εφαρμόζει «ορισμένες» από τις «δεσμεύσεις της» τις οποίες είχε κάνει εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν,  έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Για την απόφαση ενημερώθηκαν επίσημα σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη οι πρεσβευτές των χωρών που παραμένουν ακόμη συμβαλλόμενα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Στην επιστολή του προέδρου Χασάν Ρουχανί, που επιδόθηκε στους πρεσβευτές τονίζεται ότι το Ιράν θα σταματήσει να εφαρμόζει περιορισμούς στα αποθέματα του βαρέος ύδατος και του εμπλουτισμένου ουρανίου — μέχρι σήμερα πωλεί μέρος τους — ενώ διατυπώνεται η απειλή πως η Τεχεράνη ενδέχεται να λάβει νέα μέτρα «εντός 60 ημερών».

Ο Ρουχανί προειδοποιεί ακόμη πως θα υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» της ιρανικής κυβέρνησης εάν το θέμα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας παραπεμφθεί ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, καλεί τα μέρη να εφαρμόσουν τις δικές τους δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας στα πεδία της τραπεζικής και της ενέργειας, ενώ προειδοποιεί πως εάν η συμφωνία καταρρεύσει, η κατάσταση θα γίνει επικίνδυνη τόσο για τη χώρα του όσο και για τον κόσμο, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που αντέδρασε, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν αν αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε αυτούς που θέλουν να μας σκοτώσουν», τόνισε.

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης καταγράφεται εν μέσω του κλίματος εντεινόμενης έντασης με τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αναπτύσσει βομβαρδιστικά B-52 κι ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην περιοχή του Κόλπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε χθες βράδυ μια απρόσμενη επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου δήλωσε πως έχει πληροφορίες που καταδεικνύουν «κλιμάκωση» των «δραστηριοτήτων του Ιράν» και κατήγγειλε ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για «άμεσες επιθέσεις» εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το Ιράν οδηγήθηκε στην απόφαση να αποσυρθεί από κάποιους όρους της πυρηνικής συμφωνίας “λόγω της πίεσης των ΗΠΑ”.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει μιλήσει επανειλημμένως για τις συνέπειες απερίσκεπτων βημάτων όσον αφορά το Ιράν και με αυτό εννοώ την απόφαση που έλαβε η Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Τώρα βλέπουμε πως αυτές οι συνέπειες έρχονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους. Επιθυμία της Ρωσίας είναι να κρατήσει με κάθε τρόπο τη συμφωνία ζωντανή, τόνισε ο Πεσκόφ, και με σκοπό αυτόν οι Ρώσοι διπλωμάτες κάνουν ό,τι μπορούν σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να συνεργαστούν με όλες τις χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκτός από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη θα αναζητήσουν τρόπους παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων για την ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων.

Στη Μόσχα ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Το Ιράν επέδειξε ως τώρα «υπομονή», όμως η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει πλέον ότι είναι «αρμόζον να πάψει να εφαρμόζει ορισμένες από τις εθελοντικές δεσμεύσεις της από τα μέτρα» που έλαβε εντός των ορίων της συμφωνίας,ανέφερε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη στη Βιένη τον Ιούλιο του 2015, επικυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει αυτής η Τεχεράνη θα εξασφάλιζε άρση μέρους των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει δραστικά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και δεσμεύθηκε να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ ακολούθησε η σταδιακή επαναφορά σε ισχύ όλων των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν αρθεί εντός των ορίων της συμφωνίας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Κίνα και η Ρωσία έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή του ΚΟΣΔ.

Στο μεταξύ, ακριβαίνει και πάλι το πετρέλαιο, (70,29 δολάρια/ βαρέλι τύπου Brent) καθώς οι τιμές ανεβαίνουν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον των εξαγωγών αργού πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, ενώ οι εισαγωγές στην Κίνα σημείωσαν ρεκόρ για τον Απρίλιο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος