Για παράνομο «κατέβασμα» ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού στον υπολογιστή κατηγορείται μια ηλικιωμένη κυρία στον Καναδά.

Η 86χρονη, Κριστίν ΜακΜίλαν έλαβε πρόσφατα ένα γράμμα το οποίο την πληροφορούσε ότι ήταν κατηγορούμενη για παράνομο «κατέβασμα» του παιχνιδιού Metro 2033 από τον υπολογιστή της, παρόλο που η ίδια δεν ξέρει, όπως είπε, να «κατεβάζει» προγράμματα στο κομπιούτερ της.

«Ήταν για μένα μεγάλη έκπληξη. Είμαι 86 ετών, κανείς άλλος δεν έχει πρόσβαση στον υπολογιστή μου εκτός από εμένα, αλλά γιατί να ήθελα να κατεβάσω ένα παιχνίδι πολέμου;» δήλωσε η ΜακΜίλαν στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Εκπρόσωπος της εταιρείας που απέστειλε το γράμμα στην ηλικιωμένη δήλωσε, αργότερα, ότι το περιστατικό αποτελεί μια «ατυχή ανωμαλία».

Όπως εξήγησε η ίδια η ΜακΜίλαν, στην αρχή νόμιζε ότι η υπόθεση επρόκειτο για κάποιου είδους απάτη, αλλά όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πάροχο υπηρεσιών ίντερνετ κατάλαβε ότι, οι ειδοποιήσεις ήταν απόλυτα νόμιμες και η υπόθεση αρκετά σοβαρή. Έτσι τώρα, καλείται αν πληρώσει το πρόστιμο χιλιάδων δολαρίων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, στον Καναδά είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ να διαβιβάζουν τις φυσικές διευθύνσεις των ανθρώπων που, από τις διευθύνσεις IP τους (δηλαδή τις διευθύνσεις-πρωτόκολλα σύνδεσής τους στο ίντερντετ) φαίνεται ότι αποτελούν «πηγή» παράνομου «κατεβάσματος» αρχείων-προγραμμάτων.

Εδώ και μερικά χρόνια, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων, όπως προγραμματιστές παιχνιδιών και κινηματογραφικά στούντιο, συνήθως προσλαμβάνουν τρίτες εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να συλλέξουν τα χρήματα από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για το παράνομο «κατέβασμα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/BBC

Μοιράσου το άρθρο: