Οι αρχές της βόρειας Ινδίας πρόκειται να ψεκάσουν με νερό το Νέο Δελχί σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το τοξικό νέφος που έχει θέσει την ινδική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν στο Σαββατοκύριακο ενώ ήδη τα  επίπεδα της ρύπανσης περιγράφονται ως 11 εως και 30 φορές πάνω από τό όριο ασφαλείας που θέτει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Η παράνομη καύση σε αγροκτήματα, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων σε μια πόλη με περιορισμένο δίκτυο δημόσιων μέσων μεταφοράς και η σκόνη σε συνδυασμό με την υγρασία έχουν χαρακτηριστεί «ρίζα του κακού».

«Ο ψεκασμός με νερό είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθούν τα επικίνδυνα επίπεδα μόλυνσης», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος του Νέου Δελχί.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τα σχέδιά της να ψεκάσει νερό από ύψος 100 μέτρων, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα γίνει σε ολόκληρη την πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τα δημοτικά σχολεία έχουν κλείσει από την Τετάρτη, ενώ πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για κατοίκον περιορισμό, λόγω της τοξικής ομίχλης που περιορίζει και την ορατότητα. Μια ακόμη καραμπόλα 15 αυτοκινήτων και δύο φορτηγών αναφέρεται σε αυτοκινητόδρομο του Νέου Δελχί.

Σύμφωνα με μέτρηση της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη, η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων έφτανε τα 523 ανά κυβικό μέτρο σήμερα το πρωί, με το ανώτατο όριο του «καλού» αέρα να είναι το 50.

Τα μικροσωματίδια αυτά είναι περίπου 30 φορές πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα και όταν κάποιος τα εισπνέει, αυτά φτάνουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο στους πνεύμονες ή αναπνευστικά προβλήματα, προειδοποιούν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Ινδίας, η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί παραμένει σταθερά «επικίνδυνη» ή πάνω από αυτό το όριο. Έχει δοθεί εντολή να σταματήσουν όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες, έχει περιοριστεί η κίνηση των οχημάτων και έχει τετραπλασιαστεί το κόστος στάθμευσης προκειμένου οι πολίτες να προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα φορτηγά επιτρέπεται να εισέρχονται στην πόλη μόνο αν μεταφέρουν βασικά είδη, ενώ έχει επανέλθει σε ισχύ ο δακτύλιος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:«Θάλαμος αερίων» το Νέο Δελχί – ‘Εκλεισαν σχολεία

Μοιράσου το άρθρο: