Ινδονησία: Φόβοι για 1000 και πλέον νεκρούς από ισχυρό σεισμό και τσουνάμι (video)

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας απηύθυνε την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018 έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Κελέβη – νήσο που είναι επίσης γνωστή ως Σουλαουέσι – με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 832 άνθρωποι. Νωρίτερα, στους λόφους πάνω από την πόλη Παλού, εθελοντές έσκαψαν έναν τάφο 100 μέτρων υπό την οδηγία να υπάρχει χώρος για περίπου 1.300 νεκρούς.

Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο «μας εξουσιοδότησε να δεχθούμε επείγουσα διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής», δήλωσε ο Τομ Λεμπόνγκ, ινδονήσιος κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα αναλάβει τον συντονισμό συνεισφορών από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα περισσότερα θύματα έχουν καταγραφεί στο Πάλου, μια περιοχή με 350.000 κατοίκους στις δυτικές ακτές του Σουλαουέζι, όμως μόλις τώρα έχουν αρχίσει να φτάνουν νέα από το Ντονγκάλα που βρίσκεται πιο βόρεια.

Oι διασώστες σήμερα προσπαθούσαν να βρουν ζωντανούς στα ερείπια του ξενοδοχείου Roa Roa, όπου ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί 50 με 60 άνθρωποι. Προς το παρόν έχουν εντοπιστεί δύο επιζώντες, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να προσφέρουν βοήθεια στην κυβέρνηση στην Τζακάρτα, που είναι αντιμέτωπη με μια μείζονα καταστροφή.

Οι αρχές αποδύθηκαν σε μια εσπευσμένη προσπάθεια να διανείμουν τρόφιμα, πόσιμο νερό, είδη πρώτης ανάγκης και εξοπλισμό στην Κελέβη, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί κι άλλο, τρεις ημέρες μετά το πλήγμα που δέχθηκε το νησί από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε.

Την προθυμία τους να προσφέρουν βοήθεια εξέφρασαν ήδη οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών, μεταξύ άλλων της Ταϊλάνδης και της Αυστραλίας.

Στο μεταξύ, έως και 1.200 κρατούμενοι δραπέτευσαν από τρεις διαφορετικές φυλακές στην Ινδονησία εκμεταλλευόμενοι το χάος που ακολούθησε μετά τον σεισμό.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Σρι Πούγκουχ Ουτάμι, διευκρίνισε ότι οι κρατούμενοι βρήκαν τρόπο να αποδράσουν από υπερπλήρεις φυλακές στο Πάλου και το Ντονγκάλα.

«Είμαι βέβαιη ότι απέδρασαν γιατί φοβήθηκαν ότι θα πληγούν από τον σεισμό. Προφανώς ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου για τους κρατούμενους», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ινδονησία: Φόβοι για χιλιάδες παγιδευμένους στα συντρίμμια των κτηρίων (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος