Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε σήμερα το σχέδιο του Πενταγώνου να αποδεσμεύσει ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου να κατασκευαστεί ένα τμήμα του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το υπουργείο του (DoD) μετέφερε το ποσό αυτό από άλλα κατασκευαστικά σχέδια του στρατού προκειμένου να βοηθήσει στην οικοδόμηση του τείχους που θέλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής, Άνταμ Σμιθ, είπε ότι η Επιτροπή δεν εγκρίνει την προτεινόμενη χρήση των πόρων του Πενταγώνου.

«Το DoD προσπαθεί να παρακάμψει το Κογκρέσο και την αντίθεση του αμερικανικού λαού στη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για το χτίσιμο ενός άχρηστου τείχους και ο στρατός πληρώνει το τίμημα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σμιθ.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) είχε ζητήσει από το Πεντάγωνο να κατασκευάσει αυτό το τμήμα του τείχους, μήκους 91 χιλιομέτρων, στην περιοχή του Ελ Πάσο, στο Τέξας.

«Η Επιτροπή αρνείται αυτό το αίτημα. Η Επιτροπή δεν εγκρίνει την προτεινόμενη χρήση των πόρων του υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή επιπρόσθετων φυσικών φραγμάτων και δρόμων ή την εγκατάσταση φωτισμού κοντά στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Σμιθ σε επιστολή του που απευθύνεται στο Πεντάγωνο.

Η απόφαση της Επιτροπής ενδέχεται να έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα, αφού το υπουργείο επιμένει ότι έχει τη δικαιοδοσία να κατανείμει τα χρήματα σε άλλα έργα. Ωστόσο, θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για την τροποποίηση του νόμου από το Κογκρέσο ώστε στο μέλλον να μην επιτρέπεται στον πρόεδρο να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί και η πιθανότητα μιας μακράς δικαστικής διαμάχης.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να ανατρέψουν το βέτο του προέδρου Τραμπ, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει σε ισχύ η «κατάσταση εθνικής ανάγκης» που κήρυξε τον περασμένο μήνα με σκοπό να εξασφαλίσει χρήματα για την κατασκευή του τείχους.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή, όμως μόνο 14 Ρεπουμπλικάνοι υπερψήφισαν την πρόταση που αν και συγκέντρωσε 248 ψήφους υπέρ έναντι 181 κατά, δεν πέρασε. Ένας Δημοκρατικός βουλευτής και δύο Ρεπουμπλικανοί δεν μετείχαν στην ψηφοφορία.

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: