ΗΠΑ: Να διατηρηθεί ο συσχετισμός δυνάμεων στην ΝΑ Μεσόγειο (audio)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προβεί σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες το τελευταίο διάστημα με τις οποίες σηματοδοτούν τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτό: οι ΗΠΑ, όπως και κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, εφαρμόζει πολιτικές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Εν προκειμένω, το αντικείμενο της συζήτησης είναι τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη Δύση έτσι ώστε να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τα αποθέματα της Κασπίας (διαμέσου της Ρωσίας) με την προστιθέμενη αξία του ότι αυτά ανήκουν σε κράτος-μέλος της ΕΕ επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Γραμμένος Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διπλωματία (University of Reading), ο οποίος φιλοξενήθηκε σήμερα στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Συνέντευξη: Μέρος Α

Σύμφωνα με τον κ. Γραμμένο οι ΗΠΑ πάντως στέλνουν το μήνυμα ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ είναι και αμερικανική υπόθεση. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά είναι μία χώρα σε μετάβαση. Η απόλυτη κυριαρχία του Ερντογάν στο εσωτερικό του επιτρέπει την έκφραση ενός μεγαλοϊδεατισμού «οθωμανικού» τύπου, που αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική: στόχος του είναι να καταστήσει τη χώρα περιφερειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή.

Εκεί αποβλέπει η επιχείρηση στη Συρία, όπου μέσα στον ορυμαγδό του Εμφυλίου προσπαθούν να ξεριζώσουν τον κουρδικό κίνδυνο εισβάλλοντας σε άλλη χώρα. Παράλληλα, ο Εντρογάν βλέπει ότι η Κύπρος εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο επομένως αυξάνει αυτό που στις Διεθνείς Σχέσεις ονομάζουμε «πηλίκο ισχύος», σε βάρος της Τουρκίας. Γι’ αυτό, έχει δηλώσει πολύ έντονα ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο σε αυτά τα κοιτάσματα, υπονοώντας την Τουρκία ως πραγματικό κυρίαρχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Συνέντευξη: Μέρος Β

Ο κ. Γραμμένος σημειώνει ακόμα ότι ο διορισμός του Τζέφρι Πάιατ ως Πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είναι πανταχού παρών και λαλίστατος, ενώ στο Πεντάγωνο θεωρείται αποτελεσματικότατος στη διαχείριση κρίσεων αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, μόλις χτες η Πρέσβειρα στη Λευκωσία Καθλίν Ντόχερτυ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διενεργεί γεωτρήσεις στα χωρικά της ύδατα. Και αυτό ενώ σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα και αύριο στη Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ (δεν θα πάει στην Άγκυρα, θα βρεθεί όμως με Τουρκοκύπριους). Βλέπουμε επομένως ότι υπάρχει αρκετή κινητικότητα από αμερικανικής πλευράς. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η στάση του ΝΑΤΟ και κυρίως της ΕΕ, η οποία για μια ακόμα φορά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις.

Πάντως ο Τραμπ δεν είναι ένας τυπικός ή προβλέψιμος Αμερικανός Πρόεδρος. Η πρόσφατη απόλυση του ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον (πρ. Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil) και ο διορισμός του Μάικ Πόμπεο (πρ. Βουλευτής Κάνσας) δείχνει ότι ο Τραμπ αλλάζει γνώμη και σχεδιασμούς χωρίς δισταγμό ενώ αντιλαμβάνεται την επικοινωνία με πολύ πιο προσωπικό τόνο (χρησιμοποιεί το Twitter). Πάντως, πολλές οι προστατευτικές κινήσεις απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο, στο οποίο έχει υποσχεθεί μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα, η οποία μικραίνει λόγω του ανταγωνισμού. Αυτό εξυπηρετούν οι δασμοί στον χάλυβα και σε άλλα υλικά.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος