«Ειρήνη» επιθυμεί ο Τραμπ, αλλά προειδοποιεί τη Β. Κορέα (video)

Με διπλή γλώσσα εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Βόρειας Κορέας, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές από τη διεθνή κοινότητα για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενός πυρηνικού ολέθρου. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, βορειοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει αίτηση να καταταγούν στο στρατό για να πολεμήσουν τους Αμερικανούς. Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μακρόν.

Αμείωτη παραμένει η ένταση στην κορεατική χερσόνησο με τον Αμερικανό πρόεδρο να εξαπολύει νέες απειλές εναντίον της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση που προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση εναντίον του Γκουάμ: «Αν συμβεί οτιδήποτε στο Γκουάμ, η Βόρεια Κορέα θα έχει σοβαρούς μπελάδες».

Παρ’ όλο που δηλώνει ότι επιθυμία του είναι μια ειρηνική λύση, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί ευθέως τον ίδιο τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως μεταδίδει το CNN, «στο Γκουάμ σταθμεύουν μερικά από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού οπλοστασίου: F-22, F35, B-2. Διαθέτουν όλα τεχνολογία stealth και μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα με αποστολή να εξουδετερώσουν τα συστήματα ραντάρ στη Βόρεια Κορέα και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία είναι πολύ ισχυρά».

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας εκφράσεις και ενέργειες που επιδεινώνουν τις εντάσεις.

Αναφορικά με την επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη, εφόσον καταστεί αναγκαίο, να λάβουν «στρατιωτικά μέτρα» εναντίον της Βόρειας Κορέας.

«Οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους τους, είναι έτοιμες να εφαρμόσουν ένα πλήρες φάσμα διπλωματικών, οικονομικών και στρατιωτικών μέτρων προκειμένου να μπει ένα τέλος στην βορειοκορεατική πυρηνική απειλή», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Οι πρόεδροι Τραμπ και Μακρόν δεσμεύτηκαν επίσης να εργαστούν από κοινού, και μαζί με τους συμμάχους τους, ώστε να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας» τονίζεται.

«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες» ανέφερε από την πλευρά του το γραφείο του Γάλλου προέδρου σχετικά με τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες.

ΜΜΕ Β. Κορέας: 3,5 εκατ. πολίτες θέλουν να καταταγούν στον στρατό

Κι ενώ ο Τραμπ αρνείται να σχολιάσει τα αμερικανικά δημοσιεύματα περί αμερικανικών ανεπίσημων διπλωματικών επαφών για διάλογο με την Πιονγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει αίτηση να καταταγούν στο στρατό για να πολεμήσουν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται Νότια Κορέα και Ιαπωνία, η οποία έχει ήδη αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot σε στρατηγικά σημεία, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για την προστασία της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «υπευθυνότητα και να αποτρέψουν κάθε κλιμάκωση των εντάσεων» στην κορεατική χερσόνησο.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο αρχηγός του κράτους σημειώνει την «ανησυχία του για την επιδείνωση της βαλλιστικής και πυρηνικής απειλής που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, η οποία πλήττει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

«Το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει εμπλακεί σήμερα σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των γειτόνων του, καθώς και για τη βιωσιμότητα του διεθνούς συστήματος μη εξάπλωσης» των πυρηνικών όπλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελιζέ.

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν υπέδειξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ότι φέρει την ευθύνη για την «κρίση», και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται με τους εταίρους του προκειμένου να εξευρεθεί μια «διπλωματική διέξοδος».

Πηγές: ΕΡΤ1 [Επιμ. Λήδα Παπαδοπούλου], Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος