Μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα Σάββατο (χθες βράδυ ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ (USGS), χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή υλικές ζημιές. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι.

Η σεισμική δόνηση αυτή, το εστιακό βάθος της οποίας ήταν 44 χιλιόμετρα, καταγράφηκε στις 06:42 (23:42 ώρα Ελλάδας) στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της νήσου Χονσού, σε απόσταση 350 χλμ. από το Τόκιο. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι.
Η εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε πως ελέγχει εάν η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στο κατεστραμμένο εργοστάσιό της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία, που βρίσκεται πάνω από ένα σημείο όπου τέμνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, βιώνει κάθε χρόνο δεκάδες ισχυρούς σεισμούς. Όμως οι εξαιρετικά αυστηροί πολεοδομικοί κανόνες και οι συχνές ασκήσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών συμβάλλουν στη μείωση των ανθρωπίνων απωλειών και των ζημιών.
Οι Ιάπωνες ευαισθητοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο έναντι των κινδύνων μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και τα σεισμικά κύματα που τον ακολούθησαν τον Μάρτιο του 2011. Η καταστροφή εκείνη στοίχισε τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους, ενώ ειδικά το τσουνάμι προκάλεσε την καταστροφή στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, όπου οι τρεις αντιδραστήρες –από τους έξι συνολικά– υπέστησαν τήξη με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να εκτοπιστούν.

Μοιράσου το άρθρο: