Με 64 ψήφους υπέρ και 52 κατά, το κοινοβούλιο του Ισραήλ υιοθέτησε τροπολογία σε νόμο που καθιστά δυσκολότερη την παραχώρηση του ελέγχου τμημάτων της Ιερουσαλήμ σε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει, προειδοποιώντας ότι «υπονομεύεται οποιαδήποτε πιθανότητα αναβίωσης των συνομιλιών για την δημιουργία κράτους».

Ο νόμος, τον οποίο προώθησε το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι», αυξάνει σε 80 από 61 τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται στην 120μελή Κνεσέτ για την έγκριση οποιασδήποτε πρότασης για την παράδοση τμήματος της Ιερουσαλήμ σε «μια ξένη πλευρά».

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το «Εβραϊκό Σπίτι» οδηγεί το Ισραήλ «σε τρομερή καταστροφή», ενώ ο ηγέτης του «Εβραϊκού Σπιτιού» Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η ψήφος αυτή δείχνει ότι το Ισραήλ «θα διατηρήσει τον έλεγχο όλης της Ιερουσαλήμ για πάντα».

«Η ψήφος αυτή δείχνει σαφώς ότι η ισραηλινή πλευρά έχει κηρύξει επισήμως το τέλος της αποκαλούμενης πολιτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος Αμπού Ρουντέινα, αναφερόμενος στις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συνομιλίες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, οι οποίες κατέρρευσαν το 2014.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους που θέλουν να ιδρύσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας.

Νέες επιδρομές κατά της Χαμάς στη Γάζα

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης πλήγματα εναντίον θέσεων του ένοπλου βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από μια εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν ότι οι επιδρομές προκάλεσαν υλικές ζημιές, αλλά όχι θύματα και ότι έγιναν στη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και στη Ντάιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα.

Το βράδυ της Δευτέρας εκτοξεύθηκε ρουκέτα από τη Λωρίδα της Γάζας η οποία έπληξε πόλη στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

Παλαιστίνιοι μαχητές που εδρεύουν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοξεύσει ρουκέτες ή έχουν βάλλει με όλμους συνολικά 18 φορές από την 6η Δεκεμβρίου, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Μοιράσου το άρθρο: